Marile corporații plătesc din ce în ce mai mulți bani ca să își protejeze sistemele informatice de atacurile unor hackeri. Dar de multe ori ignoră faptul că un atac poate veni din interiorul companiei.
Fără să dea exemple concrete, serviciul secret britanic MI5 a avertizat corporațiile din Londra să fie atente pe cine angajează, mai ales în secția de IT. Printre cei care asigură buna funcționare a calculatoarelor companiei s-ar putea număra informaticieni convertiți în spioni de serviciile secrete străine.
Aceștia nu au funcții înalte în companie, însă administratorii calculatoarelor au acces neîngrădit la majoritatea documentelor stocate în rețeaua interna. Iar multe dintre aceste documente dețin informații prețioase: de la planurile de afaceri, pâna la prototipurile unor noi tehnologii.
Potrivit Financial Times, MI5 nu este singurul serviciu secret occidental care este îngrijorat de faptul că Rusia, Iranul sau China s-ar putea să aibă oameni inflitrați în marile companii din Statele Unite sau Europa.
Dar, cel mai probabil, serviciile secrete occidentale au la rândul lor oameni infiltrați în companiile din Asia. Iar uneori, spionii occidentali exploatează inclusiv slabiciunile companiilor occidentale.
De exemplu, surse din administrația americană spuneau de curând că Agenția Americană de Securitate a descoperit o breșă care punea în pericol sistemele informatice ale companiilor din Statele Unite, dar nu a spus nimic. S-a folosit în liniște de această slăbiciune din sistem pentru urmărirea persoanelor suspecte.
Între timp breșa, denumită Heartbleed, a fost descoperită și de experții în informatică, care au dezvoltat instrumente pentru închiderea ei.
Alteori, nu companiile, ci chiar serviciile secrete devin victime ale informatorilor din interior. Un exemplu este cel al lui Edward Snowden care, lucrând indirect pentru Agenția Americană de Securitate, a publicat o serie întreagă de documente despre modul în care populația globului este supravegheată de serviciile secrete.
Edward Snowden nu este un spion, dar modul în care a reușit să facă publice informațiile arată clar vulnerabilitațile pe care le are orice sistem informatic în fața cuiva infiltrat într-o companie sau într-o instituție.