Epicentrul cutremurului din Chile a fost localizat în regiunea Valparaiso, la aproximativ 108 de kilometri vest de capitala Santiago de Chile. Cutremurul s-a simţit în nouă din cele 13 regiuni ale Chile, iar după primele verificări nu au fost semnalate nici victime şi nici daune materiale importante. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, sâmbătă seara, la ora 22.32 GMT.
La 13 ore după cutremurul din California, care s-a produs duminică, la 10.20 GMT, un seism cu magnitudinea de moment 6,9 s-a înregistrat în sudul statului Peru. Până în acest moment nu există informaţii cu privire la pagube sau răniți.
Pe scara magnitudinii de moment, folosită de Institutul american pentru geofizică (USGS), un cutremur cu magnitudinea 6 este considerat puternic.
Cel mai puternic cutremur în California în ultimii 25 de ani
În California, autorităţile au decretat stare de urgenţă după ce în urma seismului cu magnitudinea de moment 6 au fost răniţi cel puțin 170 de oameni, iar peste 50 de mii de locuinţe au rămas în beznă. Seismul s-a resimţit în întreaga zonă a Golfului San Francisco, iar la aproximativ două ore a urmat o replică de 3,6.
Epicentrul seismului a fost la 9 kilometri depărtare de oraşul Napa, dar s-a simţit şi la peste 150 de kilometri distanţă, în San Jose, Sacramento şi San Francisco. Mişcarea telurică, care a durat peste 30 de secunde, i-a speriat atât de rău pe oameni, încât mulţi au preferat să rămână afara de teama unor replici.
Pompierii din Napa au fost bombardaţi cu apeluri telefonice din partea oamenilor, care au sunat să anunţe incendii. Televiziunile locale au difuzat imagini cu locuinţe dărâmate şi altele cuprinse de flăcări. Rezidenţii din zonă au postat pe Twitter numeroase fotografii cu distrugerile produse în interiorul locuinţelor.
Acesta a fost cel mai puternic cutremur din regiunea viticolă Napa Valley după cel din 1989 care ucis 63 de oameni.
California este aşezată pe falia San Andreas, la îmbinarea a două dintre cele mai mari plăci tectonice de pe planetă.