Alpinistul care a supravieţuit unui cutremur devastator, în timp ce era în ascensiune spre Everest, le-a promis localnicilor că-i va ajuta. Şi s-a ţinut de cuvânt. A strâns peste 100.000 de euro, pe care i-a donat unei fundaţii umanitare. Banii au fost folosiţi la ridicarea mai multor şcoli.
Prima şcoală construită în Nepal din banii donaţi de români şi-a primit elevii încă de anul trecut. Odată cu noua clădire, a fost reconstruită şi speranţa copiilor care se temeau că nu vor mai avea nicodată un loc acoperit unde să înveţe, după ce şcolile le-au fost distruse de cutremurul din 2015. Acum cei mici se bucură inclusiv de programe artistice.
Iniţial era prevăzută construcţia a doar două şcoli. Dar cum au rămas bani, construcţia fiecărei clădiri a costat în jur de 30.000 de euro, au început lucrările şi pentru a treia. Aproape gata, deja, şi unde vor învăţa alţi peste 100 de copii.
„Cum vedeţi aici, toţi stâlpii au fost puşi. Aceasta este structura acoperişului. Deasupra vor fi elemente din aluminiu zincat,” explică Shalav Rana, reprezentant fundaţie umanitară Nepal.
Nimic nu ar fi fost posibil dacă în 2015, alpinistul român, Alexandru Găvan, nu ar fi iniţiat o campanie de strângere de fonduri. 36.000 de români au donat, sensibilizaţi de tragedia produsă în Nepal în urmă cu doi ani în urma căreia aproape 9.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.
„Este minunat, pentru că Guvernul (n.r. - nepalez) nu face prea mult. Mulţumesc tuturor cetăţenilor din lume, în special celor din România,” spune Matthieu Ricard, călugăr budist, fondator ONG Nepal.
„Nu cred că aş fi putut să mă întorc în Nepal, să urc vârfuri de peste 8.000 de metri, prefăcându-mă că nu s-a întâmplat nimic în 2015. Toate şcolile sunt făcute după acelaşi concept, care este unul prestabilit de guvernul nepalez şi evident, sunt rezistente la cutremur,” precizează Alexandru Găvan, alpinist.
Alpinistul pregăteşte o nouă expediţie pe acoperişul lumii, şi, odată cu ea, o nouă campanie în beneficiul copiilor din Nepal. Din fondurile pe care urmează să le strângă vrea să doteze şcolile cu biblioteci şi computere.