Schimbările climatice duc la furtuni mai violente. Ce arată un studiu

Data actualizării: Data publicării:
Climate change, conceptual composite image
Foto: Profimedia Images

Schimbările climatice provoacă modificări ale regimului precipitaţiilor în întreaga lume, au constatat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat vineri. Ele pot intensifica taifunurile şi alte furtuni tropicale, relatează Reuters.

Taiwan, Filipine şi apoi China au fost lovite săptămâna aceasta de cel mai puternic taifun din acest an, şcolile, companiile comerciale şi pieţele financiare fiind închise din cauza intensităţii vântului, de până la 227 km/h, mai transmite Reuters, preluat de Agerpres. Pe coasta de est a Chinei, sute de mii de persoane au fost evacuate înainte ca taifunul să atingă zona de uscat, joi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, furtunile tropicale mai intense fac parte dintr-un fenomen mai extins, de extreme meteorologice determinate de creşterea temperaturilor.

Cercetătorii, conduşi de Zhang Wenxia de la Academia de Ştiinţe din China, au studiat date meteorologice istorice şi au constatat că aproximativ 75% din suprafaţa terestră a înregistrat o creştere a „variabilităţii precipitaţiilor” sau oscilaţii mai mari între vremea umedă şi cea secetoasă.

Încălzirea temperaturilor a sporit capacitatea atmosferei de a reţine umiditatea, ceea ce cauzează fluctuaţii mai mari ale precipitaţiilor, au afirmat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în revista Science.

„(Variabilitatea) a crescut în majoritatea locurilor, inclusiv în Australia, ceea ce înseamnă perioade mai ploioase şi perioade mai secetoase”, a declarat Steven Sherwood, om de ştiinţă la Centrul de cercetare a schimbărilor climatice de la Universitatea New South Wales, Australia, care nu participat la acest studiu.

Acest lucru va creşte pe măsură ce încălzirea globală continuă, sporind riscul de secetă şi/sau inundaţii.

Furtuni mai puţine, dar mai intense 

Oamenii de ştiinţă cred că schimbările climatice remodelează şi comportamentul furtunilor tropicale, inclusiv al taifunurilor, făcându-le mai puţin frecvente, însă mai intense.

„Cred că o creştere a vaporilor din atmosferă reprezintă cauza finală a tuturor acestor tendinţe spre fenomene hidrologice extreme”, a declarat Sherwood pentru Reuters.

Taifunul Gaemi, care a ajuns în Taiwan miercuri, a fost cel mai puternic care a lovit această insulă în ultimii opt ani.

Deşi este dificil ca evenimente meteorologice individuale să fie puse pe seama schimbărilor climatice, modelele prevăd că încălzirea globală face ca taifunurile să fie mai puternice, a declarat Sachie Kanada, cercetătoare la Universitatea Nagoya din Japonia.

„În general, încălzirea temperaturii suprafeţei mării este o condiţie favorabilă pentru dezvoltarea ciclonilor tropicali”, a spus ea.

În „Cartea albastră” asupra schimbărilor climatice, publicată luna aceasta, China a afirmat că numărul taifunurilor din Pacificul de Nord-Vest şi Marea Chinei de Sud a scăzut semnificativ din anii 1990, însă a precizat că acestea devin mai puternice.

Taiwanul a afirmat, de asemenea, în raportul său privind schimbările climatice publicat în luna mai, că este probabil ca schimbările climatice să reducă numărul total al taifunurilor din regiune, în timp ce fiecare dintre aceste fenomene va deveni mai intens.

Scăderea numărului de taifunuri se datorează modelului inegal de încălzire a oceanelor, temperaturile crescând mai rapid în vestul Pacificului decât în est, a explicat Feng Xiangbo, cercetător în domeniul ciclonilor tropicali la Universitatea din Reading, Anglia.

Capacitatea vaporilor de apă din atmosfera joasă ar urma să fie cu 7% mai mare pentru fiecare creştere a temperaturilor cu 1 grad Celsius, iar precipitaţiile provocate de ciclonii tropicali din Statele Unite ar urma să crească cu până la 40% pentru fiecare grad în plus, a spus Xiangbo.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...