Galerie Foto Taifunul Gaemi a lovit cu putere Taiwanul și se îndreaptă spre China. Un cargobot cu nouă oameni la bord s-a scufundat în larg

Data actualizării: Data publicării:
navă taiwan
Gaemi este cel mai puternic taifun care a lovit Taiwanul în ultimii opt ani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Taifunul Gaemi, care a trecut joi prin nordul Taiwanului, a provocat moartea a două persoane, a adus inundaţii şi a scufundat un cargobot, înainte de a traversa spre vest Strâmtoarea Taiwan îndreptându-se spre China, unde sunt aşteptate ploi torenţiale.

Gaemi a atins ţărmul în jurul miezului nopţii (miercuri, ora 19.00, ora României) pe coasta de nord-est a Taiwanului, în comitatul Yilan.

Scolile şi pieţele financiare din Taiwan sunt închise joi din cauza taifunului Gaemi. Sursa foto: Profimedia Images
Scolile şi pieţele financiare din Taiwan sunt închise joi din cauza taifunului Gaemi. Sursa foto: Profimedia Images

Este cel mai puternic taifun care a lovit insula în ultimii opt ani şi a avut rafale de până la 227 km/h înainte de a mai slăbi din intensitate, potrivit administraţiei meteorologice centrale, informează News.ro.

Două persoane au murit şi 266 au fost rănite din cauza taifunului, a declarat guvernul. Televiziunile taiwaneze au difuzat imagini cu străzi inundate în oraşe şi comitate din întreaga insulă.

Departamentul de pompieri din Taiwan a declarat că un cargobot sub pavilion Tanzania, cu nouă cetăţeni din Myanmar la bord, s-a scufundat în largul coastei oraşului port Kaohsiung din sud, iar echipajul nu a răspuns. Eforturile de căutare erau în curs de desfăşurare.

La ora 12:15 p.m. (07.15 ora României), Gaemi se afla în Strâmtoarea Taiwan şi se îndrepta spre Fuzhou, în provincia Fujian din China.

Gaemi va fi cel mai mare taifun care loveşte coasta de est a Chinei în acest an, şirurile sale de nori în spirală acoperind cea mai mare parte a Oceanului Pacific de Vest şi alimentând vremea severă, din Filipine până în insulele Okinawa din Japonia.

Furtuna a întrerupt alimentarea cu energie electrică

În Taiwan, furtuna a întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru aproximativ o jumătate de milion de gospodării, dar majoritatea au deja din nou curent electric, a declarat compania de utilităţi Taipower.

Este posibil ca unele părţi din sudul Taiwanului să fi înregistrat precipitaţii cumulate de 2.200 de litri pe metru pătrat începând de marţi. Birourile şi şcolile, precum şi pieţele financiare sunt închise joi pentru a doua zi consecutiv.

Trenurile au fost oprite joi până la ora 3 p.m. (10.00 ora României), iar toate zborurile interne şi 195 de zboruri internaţionale sunt anulate pentru această zi. Trenul de mare viteză care face legătura între nordul şi sudul Taiwanului urma săc fie redeschis la ora 14.00 (09.00, ora României).

Gaemi va trece prin provincia Fujian în cursul zilei de joi

Meteorologii chinezi au declarat că Gaemi va trece prin provincia Fujian în cursul zilei de joi şi se va îndrepta spre interior, deplasându-se treptat spre nord cu o intensitate mai mică. Cu toate acestea, meteorologii se aşteaptă la ploi abundente în multe zone pe măsură ce se îndreaptă spre nord.

Oficialii guvernamentali s-au pregătit deja pentru ploi abundente şi inundaţii şi au emis atenţionări şi avertizări în provinciile de coastă Fujian şi Zhejiang.

În Fujian, oficialii guvernamentali au relocat aproximativ 150.000 de persoane, în principal din comunităţile de pescari de pe coastă, a relatat mass-media de stat. Ca urmare a intensificării vântului cu putere de vijelie, oficialii din Zhoushan, în Zhejiang, au suspendat rutele navigabile pentru pasageri timp de până la trei zile.

Majoritatea zborurilor au fost anulate pe aeroporturile din Fuzhou şi Quanzhou, în Fujian, şi Wenzhou, în Zhejiang, potrivit aplicaţiei VariFlight.

Oficialii feroviari din Guangzhou au suspendat unele trenuri care trec prin zonele afectate de taifun, potrivit CCTV.

Între timp, nordul Chinei se confruntă cu ploi abundente din cauza furtunilor de vară din jurul unui sistem meteorologic separat. Unele zone din Beijing s-au confruntat cu ploi abundente şi au fost activate planurile de urgenţă, fiind evacuate peste 25 000 de persoane, potrivit Beijing Daily. Unele servicii feroviare au fost, de asemenea, suspendate la Gara de Vest din Beijing.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale