Scandal uriaş de corupție în fotbalul mondial. Ancheta, pornită de americani, irită Moscova

Data publicării:
scandalul fifa poza super - getty

Şapte oficiali FIFA au fost arestaţi miercuri într-un dosar de corupție cu un prejudiciu de 150 de milioane de dolari. Ei sunt acuzaţi că au luat bani pentru a desemna ţările în care au loc următoarele campionate mondiale. Printre cei acuzaţi sunt şi doi vicepreşedinţi ai federaţiei.

Procurorii au descins în hotelul de lux din Zurich unde erau cazate delegaţiile oficialilor care urmează să participe la Congresul FIFA. Anchetatorii au cerut ajutorul celor de la recepţie, după care au pătruns în camerele de hotel în care erau cazaţi cei vizaţi de investigaţie. Mai mulţi oficiali au fost scoşi în cătuşe printr-un tunel improvizat din cearșafuri la una dintre intrările hotelului.

FOTO: captură Digi24

Printre cei reţinuţi se numără vicepreşedinţii FIFA Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al Federaţiei braziliene de Fotbal, actual membru al mai multor comisii FIFA.

„Aş vrea să vă spun că FIFA a iniţiat aceast proces anul trecut, pe 18 noiembrie. A fost depusă o plângere către procurorul general şi este vorba despre atribuirea turneelor finale din 2018 şi 2022.

Evident, momentul nu este cel mai fericit, dar FIFA apreciază că acest proces e în desfăşurare şi cooperează cu procurorul general al Elveţiei şi Biroul Federal de Justiţie şi a dat curs tuturor cererilor pentru informaţii. În acest caz, FIFA este partea vătămată”, a declarat directorul de comunicare al FIFA.

Împotriva suspecţilor au fost formulate 47 de captele de acuzare, printre care spălare de bani, înşelăciune şi fraudă şi fapte de corupţie comise în ultimii 24 de ani în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Cupei Mondiale de fotbal şi cedarea drepturilor TV şi de publicitate. Prejudiciul ar depăşi 150 de milioane de dolari.

„Sunt la fel de şocat ca toată lumea şi mai presus de toate sunt profund întristat de prejudiciile aduse imaginii fotbalului la nivel mondial”, a declarat Frederic Thiriez, preşedintele Ligii Franceze de Fotbal.

Qatar – sacrificați pe altarul fotbalului

În ancheta declanşată de autorităţile elveţiene şi americane împotriva oficialilor FIFA, principalele acuzaţii privesc atribuirea frauduloasă a organizării următoarelor două campionate de fotbal Rusiei şi Qatarului. Oficialii federaţiei sunt bănuiţi că ar fi închis ochii în faţa neregulilor înregistrate în aceste ţări în schimbul unei mite uriaşe.

Organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului denunţă de ani de zile condiţiile inumane în care lucrează muncitorii străini veniţi în Qatar ca să ridice infrastructura necesară pentru campionatul din 2022.

Aproape jumătate de milion de muncitori străini din Nepal, India şi Sri Lanka sunt angajaţi să lucreze la construcţia stadioanelor, hotelurilor şi a infrastructurii necesare pentru Cupa Mondială. Presa internaţională relatează de ani de zile despre condiţiile mizerabile în care muncitorii sunt nevoiţi să lucreze pentru mai nimic. 

„Sunt multe probleme. Când te uiţi la toalete şi la băi îţi dai seama că nu au fost curăţate niciodată. Sunt extrem de murdare. În camere stăm câte 12, 14 oameni şi nu ne-au mai dat cearceafuri de doi ani. Ne spun să ne cumpărăm singuri dacă avem nevoie”, a declarat unul dintre muncitori.

La fel de dure sunt şi condiţiile de muncă. Muncitorii reclamă că muncesc la 50 de grade Celsius în timpul zilei şi uneori nu primesc nici măcar apă. Iar cei 250 de dolari pe care ar trebui să-i primească lunar ajung la ei cu întârziere.

„Salariul întârzie între trei şi opt luni, în general, acum însă nu am mai primit banii de 10 luni. De alte 17 luni nu am un act de identitate. Am venit aici cu contract, am muncit legal, dar acum statutul meu este de imigrant ilegal”, a mărturisit un angajat.

Iar Qatarul nu este singurul caz în care oficialii FIFA sunt bănuiţi de luare de mită. Atribuirea organizării campionatului mondial de fotbal din 2018 Rusiei a provocat reacţii de opoziţie încă de la început. Agresiunea rusă în estul Ucrainei şi anexarea Crimeei, dar şi dosarul încărcat privind încălcările drepturilor omului nu au determinat FIFA să dea înapoi. Moscova se teme acum de o conspiraţie.

Reacții de iritare la Moscova

Întregul scandal riscă, pe de altă parte, să alunce către politizare, pentru că intervine în pline tensiuni între Rusia și Occident. De altfel, vizibil deranjată, Moscova a cerut Washingtonului să înceteze să mai facă justiție dincolo de frontierele sale.

Cerem cu insistență Washingtonului să pună capăt tentativelor de a-și exercita justiția dincolo de frontierele sale, potrivit propriilor norme juridice, și să urmeze procedurile juridice internaționale general admise”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat. „Este încă un caz de aplicare ilegală a legii americane dincolo de teritoriul” american, a denunțat MAE rus. Moscova speră că acest incident nu va fi folosit pentru a păta reputația organizației internaționale de fotbal în general sau a deciziilor pe care le ia.

Rusia, al cărei ministru al sporturilor, Vitali Mutko, face parte din Comitetul Executiv al FIFA, va găzdui Campionaul Mondial de fotbal din 2018.

Ne putem gândi că această situaţie poate fi, eventual, folosită de anumite forţe pentru a pune presiune politică asupra Rusiei pentru a anula Cupa Mondială. Acest lucru este teoretic posibil, dacă se ia o decizie legală prin care se hotărăşte că Rusia a câştigat licitaţia prin mijloace ilegale. Dar cred că decizia a fost luată de un grup prea mare de oameni pentru ca toţi să poată fi mituiţi”, a declarat Kirill Kabanov, președintele Biroului Anticorupție din Rusia.

Sepp Blatter, pe nisipuri mișcătoare

Printre cei vizaţi de anchetă sunt şi apropiaţi ai preşedintelui FIFA, Sepp Blatter, nu însă şi liderul fotbalului mondial. Presa internaţională, care citează surse apropiate anchetei, spune că Sepp Blatter nu este complet nevinovat în această chestiune şi poate fi doar o chestiune de timp până când vor apărea probe în acest sens.

Nu dansează (n.r. Sepp Blatter) la el în birou acum. Vreau să spun că este foarte cooperant cu toată lumea. Nu este fericit în acest moment”, a declarat directorul de comunicare al FIFA.

Mulţi vorbesc despre Sepp Blatter. Pentru mine, din păcate, această problemă nu este despre un singur om. La modul cum sunt organizate cele mai multe federaţii, mai presus de toate, vorbim despre o problemă de transparenţă”, a punctat Frederic Thiriez, preşedintele Ligii Franceze de Fotbal.

Alegerea viitorului preşedinte al FIFA va avea loc vineri. Singurii candidaţi rămaşi în cursă sunt prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei şi actualul preşedinte Sepp Blatter, aflat de 17 ani la conducerea forului, și care, la cei 79 de ani ai săi, candidează pentru un al cincilea mandat.

Ceea ce s-a întâmplat petrecut la Zurich în cursul acestei dimineţi va influenţa în mod decisiv rezultatul alegerilor. În momentul acesta sunt şanse foarte mari ca el să piardă postul de preşedinte al FIFA din cauza acestui scandal”, este de părere George Dobre, jurnalist DigiSport.

Un scenariu de James Bond, pornit de americani

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Interesant este că ancheta a pornit din Statele Unite, o țară în care fotbalul european este prea puțin popular. Mai exact, totul a fost declanșat de Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA.

Fiscul american a descoperit că miliardarul avea datorii imense către stat, din cauza stilului de viață extravagant. El avea două apartamente închiriate în Trump Tower din New York și plătea 24.000 de dolari lunar. În apartamentul mic stăteau doar pisicile acestuia. FBI i-a propus lui Blazer să colaboreze cu autoritățile americane, iar acesta a primit un breloc de chei, în care era băgat un microfon. Astfel, Blazer a înregistrat toate întâlnirile la care a participat și aşa s-a aflat despre banii dați membrilor Comitetului Executiv.

Suspecții reținuți miercuri în Elveția fac obiectul unei cereri de extrădare formulate de Statele Unite. Numai unul dintre ei a acceptat o procedură simplificată.

Între timp, pentru a limita pierderile în materie de imagine, FIFA a anunțat suspendarea celor nouă oficiali puși sub acuzare.

Este vorba, printre alții, de Jeffrey Webb (Insulele Caiman), Eugenio Figueredo (Uruguay), ambii membri ai Comitetului Executiv, Jack Warner (Trinidad Tobago), fost membru al Comitetului Executiv, cărora li se adaugă Daryll Warner (fiul lui Jack) și americanul Chuck Blazer, fost șef al Concacaf, devenit informator al justiției americane. La rândul său, Federația braziliană de Fotbal l-a suspendat din funcție pe vicepreședintele Jose Maria Marin „până la finalul anchetei”.

Chuck Blazer FOTO: captură Sky News

Arestările de miercuri nu sunt decât „începutul” ofensivei lansate miercuri de justiția americană, a avertizat procurorul federal din Brooklyn (New York), Kelly Currie. Semn al amplorii anchetei, însăși procurorul general al SUA, Loretta Lynch, proaspăt numită în funcție, a ținut o conferință de presă în care a anunțat cine sunt persoanele anchetate pentru coruperea fotbalului mondial. Mai mult, ea a lansat o nouă bombă: și campionatul mondial găzduit în 2010 de Africa de Sud s-ar putea să fi fost atribuit grație mitei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...