Inculpările au fost pronunţate de juriul unei instanţe din statul Pennsylvania şi vizează fapte comise în perioada 2006 - 2014. Oficiali chinezi sunt acuzaţi că s-au folosit de instalaţiile militare pentru "piraterie informatică" și "spionaj economic".
„În unele cazuri, au furat secrete comerciale care au fost benefice pentru companiile chineze la momentul în care au fost furate. În alte cazuri, au furat documente interne secrete, tocmai pentru a oferi un concurent sau un adversar (n.r.- companiilor americane)”, a declarat Eric Holder, procuror general al SUA.
Mai multe rapoarte ale Agenţiei Americane pentru Contra-Spionaj vorbesc despre China ca despre cel mai activ şi mai perseverent jucător al spionajului economic mondial.
„Toate naţiunile sunt angajate în strângerea de informaţii. Ceea ce este special la acest caz este că avem de-a face cu o entitate sponsorizată de stat, de indivizi sponsorizaţi de stat care folosesc tehnici inteligente pentru a câştiga avantaje comerciale”, a adăugat Eric Holder.
În iunie anul trecut, şeful Pentagonului, Chuck Hagel, spunea că armata şi guvernul Chinei sunt în spatele acţiunilor de spionaj îndreptate împotriva Statelor Unite. Afirmaţiile oficialului american sunt întărite şi de un raport al unei societăţi americane privind securitatea pe internet care a scos la iveală faptul că spionajul chinez în Statele Unite este atât de răspândit, unele date vorbind despre mii de piraţi informatici, toţi dirijaţi din umbră de armata chineză.