Riști să devii schizofrenic dacă ai pisică? Cercetătorii australieni se contrazic pe această temă cu redutabilii cercetători britanici

Data publicării:
The Feline World Gathers For The Supreme Cat Show 2017
Există un parazit întâlnit la pisică și care poate fi transmis la om, dar comunitatea științifică nu e unanim de acord în privința posibilității ca acel parazit să fie responsabil de declanșarea schizofreniei. Foto: Getty Images

Posesorii de pisici prezintă un risc mai ridicat de a suferi de schizofrenie, comparativ cu restul persoanelor, arată datele unui studiu realizat de cercetătorii australieni din cadrul universității Queensland. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat 17 studii despre schizofrenie publicate în ultimii 44 de ani (perioada 1 ianuarie 1983 - 30 mai 2023). Studiul contrazice datele unei alte cercetări similare, realizate de oamenii de știință britanici, care exclude însă orice fel de legătură între pisici și tulburările mentale.

Oamenii de știință australieni au găsit o „potențială legătură” între persoanele care dețin pisici și riscul de a dezvolta această boală mintală. Rezultatele cercetării au fost publicate în „Schizophrenia Bulletin”, publicație editată de Școala de Medicină din cadrul Universității Maryland, SUA.

„Am identificat 1915 studii, din care 106 au fost alese pentru o analiză completă. La final, au fost luate în considerare 17 studii. Am descoperit o legătură între așa-numiții posesorii de pisici și riscul crescut de a dezvolta tulburări asociate schizofreniei”, se arată în cercetarea făcută de oamenii de știință australieni.

În schimb, un amplu studiu publicat în 2017 în UK pe aceeași temă susține exact contrariul: nu există nicio legătură între faptul că ai o pisică (sau mai multe) și riscul ca un adolescent de 13-18 ani să prezinte simptome asociate acestei boli psihice.

De ce studiul britanic s-a concentrat pe copii și adolescenți și care e legătura misterioasă cu pisicile

Trebuie spus că există un element asupra căruia oamenii de știință sunt unanim de acord: se cheamă „Toxoplasma gondii” sau T. gondi și este un parazit întâlnit la pisici. Acesta poate fi transmis de la pisică la om prin mușcătură ori contact direct cu excrementele animalului. Intrat în sânge, parazit poate ataca apoi sistemul nervos și să afecteze neurotransmițătorii cerebrali, ceea ce poate inclusiv provoca mai multe tulburări de personalitate specifice schizofreniei.

Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, peste 60 de milioane de americani riscă să fie infectați cu acest parazit. Și totuși, asta nu duce la o explozie de 60 de milioane de cazuri de schizofrenie. Asta deoarece sistemul imunitar reușește să „țină sub control” respectivul parazit.

În cazul copiilor și adolescenților, sistemul imunitar nu e încă suficient de bine dezvoltat. De aceea, studiul britanic s-a concentrat pe un număr de aproape 5.000 de persoane născute în UK între 1991-1992. Când au ajuns la vârsta adolescenței, copiii respectivi - despre care se știa că s-au „născut” într-o casă cu pisici - au fost supuși unor teste de specialitate.

Concluziile studiului britanic: nu există nicio legătură între pisici (și paraziții acestora) și posibila dezvoltare ulterioară de simptome spceifice bolilor mintale precum schizofrenia.

Owner caressing a ginger cat. Close-up portrait
Cercetării se contrazic în privința posibilei legături între pisici și schizofrenie. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii australieni susțin totuși că există o legătură între pisici și schizofrenie, cauzată „cel mai probabil” de T. gondii.

Astfel, studiul celor de la universitatea din Queensland se bazează inclusiv pe o cercetare din SUA care arată că, dintr-un grup de 354 de persoane care au făcut obiectul cercetării, s-a descoperit că cei care „au fost mușcați de pisică” au înregistrat mai multe „tipare schizoide”.

Schizofrenia rămâne în continuare o boală mentală care nu e încă pe deplin înțeleasă de oamenii de știință. În prezent, nu se știe cu precizie ce anume provoacă această tulburare, dar se crede că ea e cauzată de un mix de factori, precum predispoziția genetică, dezechilibre chimice la nivelul creierului și/sau posibile infecții virale ori boli autoimune.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...