„Primul test al unei bombe cu hidrogen a fost desfăşurat cu succes la ora 10, pe data de 6 ianuarie 2016. Nu vom renunţa la programul nuclear atât timp cât Statele Unite nu vor renunţa la agresivitate”, au anunțat nord-coreenii la televiziunea publică.
Deflagraţia a avut loc la o bază subterană din nord-estul ţării, folosită în trecut pentru teste nucleare. Explozia a fost detectată încă înainte de anunţul oficial, deoarece a provocat un cutremur de 5,1 pe Richter.
Japonia a declarat că nu va tolera un astfel de comportament din partea regimul comunist de la Phenian.
Shinzo Abe, premierul Japoniei: Testul nuclear al Coreei de Nord este o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţiunii noastre şi nu poate fi tolerat. Îl denunţăm în cel mai puternic mod.
Coreea de Sud a anunţat că testul nuclear încalcă rezoluţiile ONU şi va lua toate măsurile necesare pentru pedepsirea vecinului său de la nord, inclusiv noi sancţiuni.
Lim Sung-nam, adjunctul ministrului sud-coreean de Externe: Această provocare nord-coreeană este o încălcare completă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi o provocare la adresa păcii şi securităţii lumii.
Chiar şi China, aliatul tradiţional al Coreei de Nord, a condamnat acest nou test nuclear. Agenţia de presă de stat Xinhua a scris că acţiunea Phenianului este împotriva ţelului de a elimina armele atomice.
„SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate (...) în privința presupusului test nuclear al Coreei de Nord”, a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.
„Deși nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și facem din nou apel la Coreea de Nord să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale”, a adăugat ea.
Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri dimineață cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcând un avans semnificativ în privința capacităților sale de atac și declanșând semnale de alarmă în Japonia și Coreea de Sud.
Nu se știe deocamdată clar ce acțiune — dacă va fi una — ar intenționa să ia Consiliul de Securitate ca răspuns la anunțul Phenianului conform căruia a efectuat un al patrulea test nuclear.
Coreea de Nord se află sub sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului său de arme nucleare de când a testat pentru prima dată un dispozitiv atomic în 2006.
Un diplomat occidental a spus că, dacă acest nou test al Coreei de Nord va fi confirmat, membrii Consiliului de Securitate vor extinde probabil actualele sancțiuni ale ONU împotriva Phenianului.