Afluxul de imigranţi pare de nestăvilit, chiar dacă vremea s-a stricat. În Macedonia, vameşii i-au obligat pe oameni să stea în frig şi noroi, iar riscul izbucnirii unei epidemii este tot mai mare. Alţi 20.000 de refugiaţi sunt aşteptaţi aici în următoarele două-trei zile, anunţă Naţiunile Unite.
Vameşii macedoneni au încercat să oprească mulţimea care se înghesuia la graniţă. Epuizaţi, oamenii voiau să ajungă cât mai repede în tabăra pentru refugiaţi. Iniţial, au fost lăsate să treacă doar familiile cu copii mici.
Drumul până în Macedonia nu a fost deloc uşor pentru aceşti oameni.
Prima oprire pentru refugiaţii care pornesc spre Europa este Insula Lesbos, din Grecia. De pe insulă, oamenii pornesc către Atena. Doar în ultimele patru zile, peste 22.000 de refugiaţi au părăsit insula şi au ajuns în capitala elenă.
„E ora trei dimineaţa, iar acesta e momentul pe care mulţi dintre cei de aici, peste 2.500 de oameni, îl aşteaptă. Li se va permite să urce în feribot în câteva clipe. Mulţi dintre ei aşteaptă de câteva zile. Acesta este un moment important din călătoria lor”, relatează un corespondent BBC.
Refugiaţii au plătit 60 de euro de adult şi 30 de euro de copil, ca orice pasager. Odată ajunşi la bord, ei au primit un sandwich şi o sticlă cu apă.
„Distrugere. Războiul ne-a alungat pe toţi. Toţi au plecat. Anul trecut, fratele meu a fost ucis”, povestește o refugiată fără a-și mai putea împiedica lacrimile.
La 12 ore de la plecarea de pe insula Lesbos, feribotul a ajuns în portul Pireu din Atena.
Anul acesta, peste 124.000 de refugiaţi şi imigranţi au făcut cerere de azil în Grecia, cei mai mulţi provenind din Siria, Irak şi Afganistan. Majoritatea celor care ajung aici sunt doar în trecere însă, în drumul lor spre Germania.
Macedonia vrea să construiască și ea un zid antiimigrație
Macedonia are în vedere construirea unui gard la frontieră asemănător celui din Ungaria pentru a stopa afluxul în creștere de imigranți din sud, a declarat ministrul de externe Nikola Poposki, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Într-un interviu acordat săptămânalului de afaceri ungar Figyelo, Poposki a afirmat că Macedonia va trebui probabil să aibă „un fel de apărare fizică”, deși aceasta nu ar fi o soluție pe termen lung. „Dar, dacă luăm în serios ceea ce Europa ne cere să facem, vom avea nevoie de acest lucru. Fie soldați, fie un gard, fie o combinație a celor două”, a spus Poposki.
Ministrul a declarat că Macedonia face tot posibilul pentru a înregistra toți imigranții. „Însă ori de câte ori am luat în serios ceea ce partenerii noștri europeni ne-au cerut, să încercăm să controlăm granița și să oprim imigranții, am primit imediat o reacție internațională negativă”, a adăugat el.
Statele vest-europene, precum Franța și Germania, au criticat construirea - în curs de desfășurare în Ungaria - a unui gard lung de 175 de kilometri și înalt de 3,5 metri de-a lungul frontierei cu Serbia pentru a-i determina pe imigranți să treacă pe la punctele unde pot fi înregistrați.
Circa 160.000 de imigranți au intrat în Ungaria anul acesta, tranzitând Grecia, Macedonia și Serbia, provenind din țări devastate de război sau sărace din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Aproape toți încearcă să ajungă în țări mai bogate din nordul și vestul Uniunii Europene, precum Germania și Suedia.