Pentru a evita disputele cu Ucraina, Rusia va începe anul acesta construcţia gazoductului South Stream. Deşi a negociat şi cu autorităţile române, furnizorul de gaze de la Răsărit a ales ruta prin Bulgaria şi Ungaria. Gazoductul va transporta o cantitate uriaşă de metan spre vestul Europei, iar o parte va fi depozitat în două rezervoare din Bulgaria şi Ungaria. În timp ce pe noi ne-a ocolit norocul, vecinii primesc gaze mai ieftine cu 10 procente.
Avantaje şi dezavantaje. În comparaţie cu cei doi vecini ai noştri, noi depindem cel mai puţin de gazul rusesc. Importăm doar 20% din necesarul pentru încălzire şi industrie, în vreme ce bulgarii cumpără de la ruşi aproape tot gazul de care au nevoie. Totuşi, cea mai mare cantitate o importă Ungaria.
Deocamdată, preţul gazului în România este la jumătate faţă de media europeană. Însă, în timp ce ţările vecine au obţinut o ieftinire de 10% din partea Rusiei, România trebuie să liberalizeze piaţa gazelor, iar din vară să majoreze tariful cu 10 procente. Până în 2017 Comisia Europeană ne cere să egalizăm preţul gazului din producţia internă cu al celui cumpărat din Rusia, deşi în restul Uniunii europene fiecare ţară îşi urmează propriile interese.
„Germania îşi vede de gaz cu Rusia, trecând prin comisia Europeană, dar nu la nivel centralizat. Bulgaria cu Ungaria îşi negociază gazul, iar preţul resurselor proprii ale României ar fi foarte clar că trebuie să şi-l facă România”, a declarat Ionuţ Purica, expert energie Academia Română.
Depozitul de gaze de la Butimanu este cel mai mare din ţară. Capacitatea de depozitare de sub pământ este de 1,3 miliarde de metri cubi, adică mai mult de jumătate din gazul importat din Rusia. Problema este că preţul acestui gaz este de 3 ori mai mare decât cel din producţia internă.
De asemenea, în Bulgaria s-a ieftinit şi energia termică cu până la 7%, datorită ieftinirii gazului.