Trupele loiale regimului nu mai au ca adversar o singră grupare rebelă, ci mai multe facţiuni dezbinate. În ultima perioadă, Bashar al-Assad a reuşit să recupereze o parte importantă din terenul pierdut de trupele sale în cei trei ani de război civil. Astfel, guvernul sirian va avea un avantaj imporant în negocierile de pace de săptămâma viitoare de la Geneva.
Pe 5 ianuarie, Armata Liberă, principala grupare rebelă siriană, a cucerit un avanpost al rebelilor jihadiști ISIS, apropiați ai mișcării teroriste Al-Qaida.
Oficial, cele două facțiuni rebele și-au declarat război pe 3 ianuarie. Și, în cele din urmă, Armata Liberă Siriană a reușit să îi gonească pe jihadiștii de la periferia celui mai mare oraș comercial al Siriei, Alep.
A fost însă doar o victorie de moment. Armata loială regimului condus de Bashar al-Assad, inamicul comun al celor două grupări rebele, a reușit să cucerească periferia metropolei Alep, căci Armata Liberă Siriană nu a mai avut puterea sa o apere, după bătălia cu jihadiștii.
Conflictele interne tot mai dese au făcut ca mișcarea de rezistență să devină vulnerabilă pe întreg teritoriul Siriei, iar trupele guvernamentale nu ezită să exploateze această slăbiciune.
Ajutate și de un arsenal mai performant decât rebelii, trupele lui Assad au reușit sa câștige în ultimele săptămâni multe dintre teritoriile pierdute în cei aproape trei ani de război civil.
Saptamâna viitoare ar trebui să se desfășoare la Geneva discuții de pace între reprezentanții regimului Bashar al-Assad și reprezentanții opoziției.
Însă, Coaliția Națională Siriană, principala mișcare de opoziție, nu s-a decis încă dacă să participe sau nu. A fost însă avertizată de Statele Unite și Marea Britanie că, dacă va absenta, va ramâne fara susținerea internațională.