Comunicatul Ministerului de Externe:
În cursul zilei de astăzi, 19 mai 2015, Celula de criză interinstituţională care funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa CSAT din 3 aprilie 2013, a avut, încă de la primele ore ale dimineţii, o serie de reuniuni privind situaţia actuală legate de cetăţeanul român răpit în Burkina
Faso. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, imediat după revenirea în ţară, la activitatea Celulei de criză reunite la sediul MAE.
Celula de criză interinstituţională continuă demersurile de verificare a veridicităţii informaţiilor şi a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat şi sprijinul partenerilor internaţionali ai României.
Celula de criză interinstituţională reiterează faptul că, având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat.
În cadrul reuniunilor de astăzi, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea
situaţiei cetăţeanului român luat ostatic.
Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României.
Cele mai recente evoluţii înregistrate în acest caz, precum şi concluziile de etapă ale reuniunilor de astăzi ale Celulei de criză interinstituţionale au fost transmise spre informarea operativă a Preşedintelui României şi Prim-ministrului României.
De asemenea, Celula de criză interinstituţională este în legătură permanentă cu familia cetăţeanului răpit.
Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
ACTUALIZARE 13.00. Anunţul teroriştilor a sporit starea de alertă la Bucureşti. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta au fost informaţi de situaţie.
Victor Ponta: „M-a informat domnul Aurescu, tot ce vom şti şi putem comunica o vom face prin celula de criză”.
Românul, care are cetăţenie franceză, lucra ca ofiţer de securitate la o mină din Burkina Faso, în apropierea frontierei cu Niger şi Mali. Cinci bărbaţi înarmaţi au atacat patrula din care făcea parte şi l-au răpit. El este angajat al Timiş Corporation, compania deţinută de controversatul om de afaceri Frank Timiş.
Bogdan Aurescu: FOTO Mediafax
ACTUALIZARE 9:30. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, scrie Mediafax.
Bogdan Aurescu era plecat la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei care se desfăşoară la Bruxelles.
„Gruparea Al-Mourabitoune invită guvernul român să acorde o atenţie serioasă dosarului negocierilor cu privire la ostaticul român care este în mâinile noastre. Guvernul român va fi responsabil în totalitate pentru soarta ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia oferită de a-şi elibera cetăţeanul. Gruparea Al-Mourabitoune confirmă loialitatea faţă de Abu Bakir Al Bagdadi (n.r. liderul Statului Islamic) şi neagă faptul că ar fi aderat la Al-Qaida”, acesta este mesajul lui Adnane Aboul Walid Al-Sahraoui, liderul Al-Mouarbitoune.
Actualizare 8:15. Ministerul Afacerilor Externe a dat un comunicat de presă în care precizează că autorităţile române reprezentate în Celula de criză verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso.
Executivul de la Bucureşti va purta întreaga responsabilitate pentru soarta românului, dacă nu acţionează rapid, spune într-o înregistrare, trimisă publicaţiei alakhbar.info, liderul grupării islamice Al-Mourabitoun.
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate.
Citiți și