Au fost proteste violente în mai multe oraşe din sudul Turciei, nu departe de graniaţa cu Siria. Mii de kurzi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine, care au încercat să disperseze mulţimea cu tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.
Minoritatea kurdă acuză statul turc de colaborare secretă cu jihadiştii din Statul Islamic. Şi asta pentru că deşi a promis că va face tot posibilul pentru a apăra oraşul Kobani în faţa ofensivei jihadiştilor, guvernul de la Ankara nu a făcut nimic. Iar protestele din Turcia nu au fost singurele.
Haos a fost timp de câteva zeci de minute si în Parlamentul European de la Bruxelles. Peste o sută de kurzi au pătruns în interior, au ocupat recepţia, s-au urcat pe mese fluturând steaguri şi scandând lozinici.
Manifestanţii, ei înşişi musulmani, cer acţiuni mult mai ferme împotriva jihadiştilor din Statul Islamic. Liderii protestatarilor au refuzat să părăsească imobilul până când au fost primiţi de preşedintele Parlamentului European.
Nu sunt singurele proteste de acest gen. Luni noapte, zeci de kurzi au ocupat clădirea Parlamentului din Haga si au cerut coaliţiei internaţionale, din care face parte şi Olanda, să intensifice raidurile împotriva grupării teroriste. Proteste au avut loc şi la Roma, Vienna şi Stockholm.
Kurzii din Europa sunt solidari cu populaţia kurdă din oraşul Kobani, care e pe care să cadă în mâinile jihadiştilor. Câteva cartiere mărginaşe sunt deja sub controlul grupării, iar mii de locanici au fugit peste graniţă, în Turcia.
În ultimele trei săptămâni, în confruntările din apropierea oraşului aflat la graniţa Siriei cu Turcia, au murit peste 400 de oameni: civili, soldaţi şi terorişti.