ACTUALIZARE. România ar putea fi obligată să primească de șase ori mai mulţi refugiaţi decât poate găzdui în prezent. Surse citate de Reuters susţin că oficialii Comisiei Europene ar vrea să redistribuie în România peste 6.300 de transfugi în următorii doi ani.
Înainte de a se afla această informaţie, premierul Victor Ponta declara că România nu poate primi mai mult de 1.500 de refugiaţi.
„Nu putem primi, pe termen scurt, mai mulți refugiați decât avem capacitatea. În acest moment, capacitatea României este de 1.500. Deja 150-200 din aceste locuri sunt ocupate”, a explicat Victor Ponta.
Foto: Captură lemonde.fr
„Opinia mea este că nu putem să primim azi mai mult decât putem și avem pregătire. Altfel, e o păcăleală!”, a avertizat Victor Ponta.
Problema imigranţilor va fi discutată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care va avea loc săptămâna viitoare.
Până atunci, prim-ministrul spune că va mai avea consultări pe această temă şi cu omologii săi din statele vecine.
Iniţial Comisia Europeană a vorbit despre repartizarea între statele Uniunii Europene a 40 de mii de solicitanţi de azil. Propunerea a fost făcută în primăvară. Acum, în concordanţă cu agravarea situaţiei, Executivul de la Bruxelles solicită redistribuirea a 120 de mii de refugiaţi, în următorii doi ani. Conform schemei elaborate de Comisie, mai bine de jumătate vor ajunge în Germania, Franţa şi Spania. României i-a fost repartizată o cotă de aproape 4%, ceea ce înseamnă că în ţara noastră ar trebui să ajungă 4.646 de solicitanţi de azil, cu mult peste posibilităţile actuale de acomodare.
Franţa vrea un sistem obligatoriu în privinţa cotelor de refugiaţi, a spus Francois Hollande, care a anunțat că țara sa va primi 24.000 de refugiați în următorii doi ani. Mesajul liderului de la Elysee vine cu două zile înaintea discursului despre Starea Uniunii pe care îl va susţine preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Oficialul de la Bruxelles va propune un sistem clar de acceptare a refugiaţilor, la nivelul Uniunii Europene, idee puternic contestată de unele state membre.
Potrivit AFP, şi Germania este pregătită să primească 31.000 de refugiaţi şi va debloca şase miliarde de euro, pentru a ajuta autorităţile locale să facă faţă valului de imigranţi.
Noile cote de repartizare a refugiaţilor
Germania - 31.443
Franţa - 24.031
Spania - 14.931
Polonia - 9.287
Olanda - 7.214
România - 4.646
Estonia - 373
Cipru - 274
Malta - 133
Baza de calcul folosită pentru întocmirea sistemului de cote ia în considerare numărul de locuitori ai fiecărei ţări, rata şomajului, numărul cererilor de azil primite până acum şi nivelul produsului intern brut. Conform statisticilor, Germania trebuie să primească cei mai mulţi refugiaţi, peste 31 de mii. Cancelarul Angela Merkel a insistat asupra faptului că împărţirea trebuie să se facă echitabil.
Schema de repartizare a refugiaţilor include doar 22 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene. Italia şi Grecia au fost exceptate din start din moment ce au fost primele ţări care s-au confruntat cu afluxul de refugiaţi. Ungaria a intrat şi ea în această categorie după ce Comisia Europeană a ajuns la concluzia că mijloacele sale de răspuns au ajuns la capacitate maximă. Rămân în afara acestui proiect şi Danemarca, Marea Britanie şi Irlanda care, prin prevederile speciale ale Tratatului de la Lisabona, nu sunt obligate să se supună legislaţiei europene în domeniul migraţiei. Detalii concrete despre implementarea acestui sistem urmează să fie anunţate miercuri în discursul anual al preşedintelui Comisiei Europene.