Președintele Serbiei susține că Occidentul se pregătește pentru un conflict direct cu Rusia: ”Ne îndreptăm spre catastrofă”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele sârb, Aleksandar Vucic. Foto: Profimedia Images
Președintele sârb, Aleksandar Vucic. Foto: Profimedia Images

Ţările occidentale sunt în prezent angajate în pregătiri active pentru a intra într-un conflict direct cu Rusia, consideră preşedintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit agenției de presă TASS.

"Occidentul ar dori să ducă războaie de la distanţă, prin intermediul altcuiva, investind bani şi aşa mai departe, dar în acest moment ei nu sunt pregătiţi [pentru un conflict direct cu Rusia]. Vor fi ei pregătiţi? Nu sunt pregătiţi acum, dar cred că vor fi pregătiţi. Se pregătesc deja pentru un conflict cu Federaţia Rusă şi se pregătesc mult mai rapid decât ar dori unii oameni să vadă, în toate sensurile. Ştim asta din pregătirile militare, ştim cum decurg acestea. Şi vreau să vă spun că se pregătesc pentru un conflict militar", a declarat Vucic la postul de televiziune Pink TV.

Anterior, preşedintele sârb a subliniat că "Occidentului, atâta timp cât oamenii din Occident nu mor, sau mor doar voluntari, nu-i pasă câţi ucraineni vor muri". Potrivit liderului sârb, este o consecinţă a faptului că "Rusia are o mulţime de petrol, gaze, fosfaţi, aur şi argint, şi tot ceea ce au nevoie", scrie TASS.

Vucic la Pink TV. Captură video
Vucic la Pink TV. Captură video

”Ne îndreptăm spre catastrofă”

„Totul este pregătire pentru război. Uitați-vă cum se formează guvernele de război, chiar și Comisia Europeană. În Rusia nu vor să discute cu nimeni din UE, pentru că o consideră pe întreaga Uniune ca pe un inamic”, a spus președintele Serbiei, potrivit objektiv.rs.

Președintele a spus că ”ne îndreptăm, ca lume și continent, spre catastrofă, orice om inteligent poate vedea că alunecăm spre catastrofă”,  și a adaugat că el crede că nu există nimic în acest moment care să poată opri acest lucru.

Vucic a spus că nu crede că tot răul vine dintr-o singură direcție, adaugând că nu este naiv să nu înțeleagă cum, încet-încet, de la NATO, interesele rusești se extind și împotriva UE, pe care o percep ca pe un bloc militar pe care îl echivalează treptat cu NATO.

În ceea ce privește poziția Serbiei, președintele a spus că îi place să aibă o țară care ia decizii în mod independent și autonom. ”Iubesc Serbia și cred că drumul nostru este excelent, că trebuie să fim pe calea europeană, dar și să colaborăm bine cu China, Rusia și cu toți ceilalți” – a spus Vucic și a adăugat că speră ca lucrurile să rămână așa și în viitor.

Vucic a mai spus că nu ține cu nimeni, adăugând că ține cu pacea și armistițiul. A subliniat că a spus tuturor că trebuie să semneze pacea și apoi să negocieze timp de o sută de ani. A adăugat că rușii pot spune că totul este minunat, dar nu este nici pe departe așa, și este și în interesul lor să se semneze acest lucru.

Vucic în studioul Pink TV. Captură video
Vucic în studioul Pink TV. Captură video

Vucic a spus că oamenii din Serbia trebuie să înțeleagă că trebuie ca țara să facă tot ce poate pentru a avea relații bune cu SUA, dar și cu Rusia. ”Aceasta este politica pe care o avem și care ne-a adus aceste rezultate. De 12 ani ni se spune că nu vom putea sta pe două scaune, dar eu repet mereu că noi stăm doar pe scaunul sârbesc și până acum ne-a reușit, iar dacă va trebui să-l schimbăm, vom vedea”, a spus Vucic.

”Eu consider că este important ca Serbia să își îndeplinească sarcinile de reformă pe drumul european, dar sunt președintele unei țări independente și suverane care are propriile interese. Dacă perspectiva mea asupra situației reale din Ucraina este diferită de a lor, asta nu înseamnă că suntem dușmani”, a spus președintele Serbiei în emisiunea de la Pink TV.

Vucic a spus că președintele rus Vladimir Putin are grijă de poziția Serbiei și a adăugat că nu dorește să solicite vreun fel de discuție cu acesta pentru a nu pune țara și pe sine într-o situație dificilă.

”Volodimir Zelenski este de trei ori mai rațional decât mulți alții cu care am discutat și pe care i-am ascultat. Este mai responsabil decât mulți alții. Dar ucrainenii mor în fiecare zi, la fel și rușii” - a spus Vucic.

Vucic a mai spus că ar fi cel mai fericit om din lume dacă ar putea spune că s-a înșelat în evaluarea sa, dar se teme că acest lucru nu se va întâmpla. A adăugat și că urmează o iarnă foarte grea în Ucraina, ceea ce va afecta întregul sistem european, inclusiv pe cel din Serbia.

Ce spune Vucic despre situația din Statele Unite, Rusia, lume

”În Ucraina, lucrurile se complică și mai mult și, oricum am privi situația, se va complica și mai mult. China va avea cea mai mare creștere dintre marile țări. Nu cred că Trump are un plan de a înfrânge Rusia, ci consider că va căuta să protejeze SUA cât mai mult posibil, deoarece China, dacă lucrurile continuă așa, va ajunge în curând din urmă America”, a opinat președintele sârb.

În opinia lui, ”Trump, dacă va deveni președinte, va continua să sprijine Ucraina”

”El va dori să intre în istorie ca președinte care a prevenit unul dintre cele mai mari războaie din istoria Europei. A avut dreptate când a spus că acest război ar putea avea loc”, a spus Vucic.

”Kamala Harris va fi candidata, dar în campanie se implică și Michelle Obama”

Comentând retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială, Vucic a spus că a prezis și el că acest lucru se va întâmpla. Adaugă că, în opinia sa, Trump rămâne favorit drept candidat prezidențial, el a opinat că situația poate fi incertă, iar decizia de a-l susține pe Trump în cadrul echipei democratice este una înțeleaptă.

Kamala Harris va fi candidata pentru postul de președinte, dar în campanie se implică și Michelle Obama, soția fostului președinte Barak Obama, ceea ce este un pas excelent. Este parte a unui aranjament care a fost făcut și vă informez despre aceasta pentru că știu și veți vedea rolul său important în această campanie, ceea ce o va face extrem de interesantă”, a spus Vucic, care a promis că Serbia va urmări totul cu atenție și va încerca să aibă relații bune cu ambele părți.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
După prăbușirea F-16, instruirea piloților ucraineni va fi mai lungă. Sunt antrenați și în România
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Cu ce se ocupă singurul fiul al lui Michael Keaton, cel pentru care starul din Batman a lăsat actoria pe...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale