Mai multe fabrici din China care produc articole pentru mari mărci internaţionale precum Ralph Lauren şi Burberry au început să angajeze muncitori nord-coreeni, transmite publicaţia sud-coreeană Chosunilbo, care preia Radio Free Asia.
Sursele citate dau exemplul unui om de afaceri chinez din provincia Hebei. Pe bărbat îl cheamă Mei Dao, iar în 2012 a angajat, pentru perioada ianuarie-iulie, 54 de muncitori din Coreea de Nord.
În aprilie anul trecut, Mei Dao a deschis şi o firmă mixtă, Miryong Garment, în parteneriat cu o companie nord-coreeană, care are în prezent sute de angajaţi din ţara comunistă.
În acelaşi timp, mai arată Chosunilbo, în unele fabrici, precum Peoenix Gold din oraşul Dandong, din cei 1.200 de muncitori, 800 sunt nor-coreeni.
Potrivit presei din Coreea de Sud, situaţia strârneşte îngrijorări la nivelul autorităţilor de la Seul. În condiţiile în care regimul de la Phenian este recunoscut pentru îngrădirea accesului muncitorilor angajaţi peste graniţe la cea mai mare parte a salariului astfel primit, există temerea că sumele respective sunt folosite de Coreea de Nord în dezvoltarea programului său nuclear.
Bani şi din lichior
Pentru regim, o altă sursă de bani o constituie activitatea diplomaţilor nord-coreeni, aflaţi la post în străinătate. Un caz recent e cel din Pakistan, unde autoprităţile au prins oficiali ai Coreei de Nord vânzând ilegal lichior.
În luna aprilie, un asemenea diplomat care activa în cadrul Consulatului Coreei de Nord Karachi a fost prins introducând în Pakistan 855 de cutii de lichior din duty-free. În mai 2015, o altă situaţie de acest gen l-a avut ca protagonist pe secretarul III al aceluiaşi consulat. Potrivit voanews.com, din 2009 până acum au existat cel puţin 10 situaţii de acest gen în Pakistan. Pe acest fond, trimişii regimului de la Phenian sunt adesea acuzaţi că abuzează de imunitatea diplomatică.
Legat de programul nuclear nord-coreean, un ziar conservator sud-coreean acuza, recent, de implicare şi Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Phenian.