Premiul Nobel pentru Medicină 2019, acordat unui grup care a deschis calea pentru noi strategii de combatere a cancerului

Data actualizării: Data publicării:
medalion nobel - getty crop
Foto: Guliver/GettyImages

Gregg L. Semenza, Peter J.Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr. au câştigat premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie, distincţie decernată anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii, a anunţat Karolinska Institute din Stockholm.

Premiul a fost acordat pentru studiile privind adaptarea celulelor la schimbările nivelurilor de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cei trei cercetători au fost premiați pentru descoperirile privind „modul în care celulele percep și se adaptează diferențelor de nivel al oxigenului din mediu”.

În 2019, valoarea fiecărui premiu Nobel este de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro. Cei trei premianți pentru Medicină și fiziologie vor împărți suma primită.

De ce este importantă descoperirea celor trei medici

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au identificat mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variațiile nivelului de oxigen. Printre aplicațiile descoperirilor lor se numără și posibilitatea stopării dezvoltării diferitelor tipuri de tumori canceroase.

Importanţa fundamentală a oxigenului a fost înţeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister. Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variaţiile cantităţii de oxigen disponibil.

Detectarea nivelului de oxigen disponibil este esenţial pentru un număr mare de afecţiuni. Descoperirile laureaţilor din acest an, care au identificat mecanismul molecular ce reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen, au o importanţă fundamentală pentru fiziologie şi deschid calea către noi strategii promiţătoare de combatere a anemiei, cancerului şi a multor alte boli.

Cine sunt cei trei câștigători

William G. Kaelin jr. este cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard.

Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford.

Gregg L. Semenza este cercetător american, profesor la Johns Hopkins University.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Și a obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Anul trecut, doi imunologi, cercetătorul american James P. Allison şi omul de ştiinţă japonez Tasuku Honjo au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru realizările lor în ceea ce priveşte noi terapii împotriva cancerului.

Istoria premiilor Nobel

Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină a fost acordat prima oară în 1901 medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917) pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric, ceea ce a deschis un nou drum în ştiinţa medicală.

Până acum, numai 12 femei au fost premiate pentru medicină. Cel mai tânăr laureat al premiului pentru medicină a fost Frederick G Banting, care a primit distincția în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Vârsta cea mai înaintată la care un savant a fost premiat pentru medicină a fost de 87 de ani, în 1966, când Peyton Rous a primit recunoașterea descoperirii virusurilor care cauzează tumori.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. Este una dintre cele cinci distincții stabilite încă din 1895 prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie și a ținut să marcheze astfel realizările din domeniu.

După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie şi Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat la data de 14 octombrie.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost iniţiate de magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari).

Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi înmânate la 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Sezonul Nobel 2019 a debutat luni, iar anul acesta, vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce trofeul de anul trecut a fost anulat, pe fondul unui scandal sexual. Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru premiul pentru pace.

Citiți și:  Poveștile neobișnuite ale unor medalii Nobel dispărute. Două au fost dizolvate în acid

De la Adolf Hitler la Michael Jackson, candidaţii mai puţin obişnuiţi la Nobelul pentru Pace

 (surse: Mediafax, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...