Rovaniemi, capitala provinciei Laponia, este cunoscut, mai degrabă, drept "casa" lui Moș Crăciun. Însă orașul nu a fost întotdeauna caracterizat de magia sărbătorilor de iarnă, suferind pagube greu de imaginat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, scrie CNN.
Povestea renașterii orașului Rovaniemi, din ruinele provocate de război la destinația de vacanță la care visează toți copiii, reflectă atât spiritul extraordinar al unei comunități care supraviețuiește la marginea civilizației, dar și o legătură foarte specială între oameni și animale.
Inițial, Rovaniemi a fost format dintr-un grup de sate răsfirate în Cercul Arctic, unde indigenii practicau agricultura pentru a-și întreține familiile în iernile dure, iar renii erau atât sursă de hrană, cât și animale de companie.
În perioada celui De-al Doilea Război Mondial, febra aurului a transformat satele într-un oraș înfloritor. Rovaniemi a devenit principalul punct de transport care făcea legătura între Europa și Rusia, prin Marea Barents. Din acest motiv, trupele germane, atunci când au atacat Finlanda, au distrus cât orașul Rovaniemi. Case de lemn, școli și biserici au fost făcute scrum. Doar 10% din oraș a mai rămas în picioare.
După încheierea războiului, Alvar Aalto - unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din Finlanda - a primit misiunea de a proiecta un nou Rovaniemi. Inspirat de peisajul și viața sălbatică a Finlandei, Aalto și-a ales ca sursă de inspirație cel mai iubit animal din Finlanda. Văzut de sus, conturul orașului seamănă cu un ren.
Vizita primei doamne Eleanor Roosevelt, în 1950, a fost un triumf pentru Rovaniemi. Cabana construită pentru soția președintelui american a devenit inima satului lui Moș Crăciun, un parc tematic dedicat îndrăgitului personaj.
Astăzi, orașul este o atracție turistică populară, mai ales în luna decembrie, când încep pregătirile pentru Crăciun.
Editor: I. I.