Un bărbat elegant, îmbrăcat în costum și purtând ochelari de soare, a urcat în 24 noiembrie 1971 într-un avion comercial în Portland, Oregon, a comandat un bourbon cu sifon și apoi i-a înmânat unei însoțitoare de bord o notă scrisă de mână, în care spunea că avea o bombă, relatează CNN.
Bărbatul, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de D.B. Cooper, avea un bilet dus dus pentru Seattle.
Cooper și-a deschis geanta de mână, arătând mănunchiul de fire și batoane roșii dinăuntru, și a cerut patru parașute și 200.000 de dolari în numerar. După ce avionul a aterizat la Seattle, el a eliberat 35 de pasageri în schimbul banilor și parașutelor, apoi a ordonat pilotului să zboare către o nouă destinație: Mexico City.
Dar, la scurt timp după decolare, Cooper a făcut ceva incredibil: cu banii prinși la brâu, a sărit cu parașuta din spatele avionului și a dispărut în noapte.
Cooper nu a mai fost văzut de atunci și nimeni nu a mai auzit de el. Cascadoria sa îndrăzneață l-a transformat într-un erou popular, a declanșat o investigație a FBI, a dus la înăsprirea securității în aeroporturi și a inspirat zeci de cărți și documentare TV. Rămâne singura deturnare nerezolvată din istoria aviației americane.
Pentru că au trecut zeci de ani fără noi piste solide, FBI a închis oficial cazul în 2016.
Dar Eric Ulis, un bărbat care avea 5 ani când s-a întâmplat totul, încă mai caută indicii. Acum trecut de 50 de ani, el spune că a petrecut nenumărate ore cercetând zeci de mii de documente ale FBI despre Cooper pentru orice detalii pe care agenții federali le-ar fi putut scăpa.
Povestea lui Cooper rezonează cu mulți oameni, deoarece are un „element de James Bond”, spune Ulis.
„E real. Era real. Aceasta nu este o legendă ca Bigfoot”, spune el.
Mai mult, „nimeni nu a fost rănit fizic. Desigur, echipajul a îndurat ceva stres, dar chiar și ei recunosc că a fost destul de politicos, având în vedere situația. A dat dovadă de calm sub presiune”, adaugă el.
Ulis ține un caiet lângă patul său, în casa lui din Phoenix, Arizona, în cazul în care îi vine în toiul nopții o idee nouă despre caz.
Între timp, el urmărește o pistă – legată de cravata lui Cooper, care a rămas în avion – el crede că ar putea ajuta detectivii amatori să-și dea seama cine era Cooper.
Și pentru a obține acces la cravată, Ulis dă în judecată FBI-ul. Bărbatul speră ca pe cravată să fi rămas urme de ADN, care să ajute la identificarea lui D.B. Cooper.
Timp de zeci de ani, forțele de ordine și anchetatorii amatori s-au întrebat deopotrivă: cine a fost misteriosul Cooper? A supraviețuit saltului cu parașuta?
Numele lui era într-adevăr Dan Cooper, așa cum indica biletul lui de avion, sau era un pseudonim inspirat de un erou de benzi desenate canadian, după cum a speculat FBI-ul mai târziu?
Chiar și numele lui Cooper a crescut misterul. Un jurnalist de la acea vreme a scris D.B. în loc de Dan, iar bărbatul a rămas cunoscut cu numele greșit.
„Timp de 52 de ani, toată lumea a continuat să-l numească D.B. Cooper. D.B. este doar un nume mai cool decât Dan”, spune Ulis.
„Pe atunci, nu trebuia să treci printr-un detector de metale în aeroport. Nu trebuia să fii verificat. Nu trebuia să furnizezi un permis de conducere pentru a cumpăra bilet de avion. Puteai da un nume fals”, adaugă el.
Ulis se descrie ca un istoric al crimei și un pasionat al aviației. În ultimul deceniu, el a petrecut mult timp căutând răspunsuri la numeroasele întrebări legate de D.B. Cooper.
A participat la un documentar Netflix din 2022 intitulat „D.B. Cooper, unde ești?” și a găzduit o emisiune pe History Channel, în căutarea dovezilor despre Cooper. De asemenea, a scris o carte electronică, „Silver Bullet: The Undoing of D.B. Cooper”, una dintre cele aproape 40 de cărți despre misteriosul bărbat.
Luna viitoare, Ulis va merge cu o echipă de voluntari într-o zonă de lângă Tena Bar, o porțiune de plajă de-a lungul râului Columbia, în statul Washington, unde s-au găsit 5.800 de dolari din banii primiți de Cooper ca răscumpărare, în 1980.
Ulis spune că a petrecut mult timp în zonă, încercând să-și dea seama cum a ajuns acolo banii lui Cooper. A văzut jurnale vechi de știri, a studiat fotografiile de la FBI și s-a familiarizat cu reperele din zonă, astfel încât să-i poată ghida pe cercetătorii voluntari.
Speră să găsească indicii importante, inclusiv parașuta pe care Cooper a folosit-o în acea noapte.
„Cred cu tărie că parașuta lui D.B. Cooper zace undeva în acea zonă. Este ascunsă undeva, sub niște tufe de mure sau într-un desiș de copaci. Stă acolo de 52 de ani”, crede el.
Editor : M.B.