Peste 8.500 de copii folosiți ca soldați în conflicte armate anul trecut, iar alți aproape 2.700 au fost uciși. Raport ONU

Data publicării:
2 copii in costum de camuflaj, cu arme in mana, si tatii lor, inarmati si ei, in yemen
Copii înarmați în Yemen, împreună cu tații lor, în timpul unei manifestații de sprijin a mișcării șiite Huthi, împotriva intervenției coaliției conduse de Arabia Saudită (Sanaa, 2018). Foto: Profimedia
Din articol

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate pe cuprinsul globului și alți aproape 2.700 au fost uciși, potrivit unui raport ONU, scrie Reuters. Documentul conține date verificate despre abuzurile la care sunt supuși copiii prinși în mijlocul unor conflicte. 

Raportul anual al secretarului general ONU, Antonio Guterres, despre copii și conflictele armate conține informații privind uciderea, mutilarea și abuzarea sexuală a copiilor, răpiri sau recrutări, refuzul accesului ajutoarelor, precum și atacuri asupra școlilor și spitalelor.

Raportul a verificat diverse abuzuri asupra a 19.379 de copii în 21 de conflicte. Cele mai multe dintre acestea au fost comise în Somalia, Republica Democrată Congo, Afganistan, Syiria și Yemen.

Potrivit verificărilor, 8.521 de copii au fost folosiți ca soldați anul trecut, în timp ce alți 2.674 au fost uciși, iar 5.748 răniți în diverse conflicte.

Lista ororilor

Raportul include și o listă neagră care are scopul de a atrage oprobriul asupra părților din conflicte, în speranța că acestea vor lua măsuri pentru a proteja copiii. Lista a stârnit multe controverse, unii diplomați spunând că Arabia Saudită și Israelul au făcut presiuni în ultimii ani pentru a nu fi incluse pe listă.

Israel nu a apărut niciodată pe listă, în vreme ce o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a fost scoasă de pe listă în 2020, la câțiva ani după ce fusese introdusă și condamnată pentru uciderea și rănirea copiilor în Yemen.

Într-un efort de a potoli controversele din jurul raportului, lista neagră publicată de Guterres în 2017 a fost împărțită în două categorii: una conținând părți care au luat măsuri pentru protejarea copiilor și alta conținând părți care nu au luat astfel de măsuri.

Sunt puține schimbări semnificative la lista publicată luni. Singurele state-părți numite pe lista din categoria celor care nu au luat măsuri de protecție a copiilor sunt junta militară din Myanmar - pentru uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor - și forțele guvernamentale din Siria - pentru recrutarea copiilor, uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor, precum și pentru atacuri împotriva școlilor și spitalelor.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...