Peisajul Alpilor elvețieni s-a schimbat în mod semnificativ în ultimele două secole din cauza încălzirii climatice. Topirea ghețarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri în ”țara cantoanelor”, potrivit AFP.
Potrivit datelor prezentate de Institutul federal elveţian pentru ştiinţa şi tehnologia apei (EAWAG), Universitatea din Zurich şi Biroul federal pentru Mediu, din anul 1850, data aproximativă a sfârșitului „micii ere glaciare”, circa 1.200 de lacuri au apărut în peisajul alpin elvețian, iar aproape 1.000 dintre ele încă există.
În timp ce întinderile de gheaţă se retrag, lasă în urma lor depresiuni şi baraje naturale care sunt umplute cu apa rezultată din topirea gheţarilor rezultând noi lacuri.
„Am fost surprinşi, pe de-o parte, de numărul lor impresionant şi, pe de altă parte, de formarea lor extrem de rapidă”, a spus Odermatt, potrivit unui comunicat, adăugând că aceste date reprezintă „un excelent punct de pornire pentru a observa şi analiza influenţa schimbărilor climatice asupra lacurilor glaciare”, scrie Agerpres.
De asemenea, el a precizat că 180 dintre lacuri au apărut doar în ultimii zece ani. Practic, în fiecare an în alpii din Elveția apar, în medie 18 noi lacuri.
Un studiu al Academiei elveţiene de Ştiinţe arată că în 2020, ghețarii din Elveția au pierdut 2% din volum. În plus, conform unei cercetări a Școlii Politehnice federale din Zurich, aceștia vor continua să se topească inclusiv dacă vor fi îndeplinite prevederile Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii globale.
Pe de altă parte, mai precizează sursa citată, noile lacuri reprezintă tot atâtea noi atracții pentru turiști și pot fi, în egală măsură, o resursă de energie hidraulică.
Editor : I.C