Zeci de mii de credincioşi, îmbrăcaţi în veşminte albe, au început procesiunea înconjurând Kaaba, o construcţie cubică considerată cel mai important simbol al Islamului. De la Kaaba, pelerinii au urcat pe Muntele Luminii, locul unde Profetul Mahomed s-a retras în rugăciune.
„Venim pe Muntele Luminii ca să vedem peştera Hira, locul în care Profetul a fost vizitat de Arhanghelul Gabriel şi unde i-a fost arătat Coranul. Profetul Mahomed se ruga aici”, explică un pelerin.
Orice bun musulman trebuie ca, măcar o dată în viaţă, să meargă în pelerinaj la Mecca, pe urmele Profetului.
„Cât de greu e să urcăm? Acum e mai uşor să ajungem în acest loc. Un sfert din distanţă poate fi parcurs cu maşina, apoi pe jos şi urmează scările”, spune un musulman.
Anul acesta, pelernajul are loc în contextul ameninţării teroriste din partea grupării Statul Islamic. O altă preocupare este epidemia de Ebola, aşa că oficialii saudiţi au interzis participarea musulmanilor din vestul Africii, acolo unde febra hemoragică a făcut peste 3.300 de victime.
Pelerinajul de la Mecca se va încheia pe 7 octombrie şi este cea mai importantă sursă de venit pentru Arabia Saudită, după încasările din exploatarea petrolului. Aproximativ 40 de miliarde de dolari ajung anual în bugetul acestui stat, în timpul călătoriei rituale.