Orașul în care s-au găsit 32 de milioane de dolari pe stradă, într-un an

Data actualizării: Data publicării:
Daily Life In Shibuya
Foto: Guliver / GettyImages

Pe lângă chei, ochelari și alte obiecte pierdute în mod curent, milioane de dolari ajung în fiecare an la Departamentul de obiecte găsite al Poliției din Tokyo, ceea ce reflectă devotamentul japonezilor față de numerar și returnarea proprietății pierdute, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Daily Life In Shibuya
Foto: Guliver / GettyImages

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat poliției o sumă record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub formă de bani găsiți, iar aproape trei sferturi din acești bani au ajuns la proprietarii de drept.

În 2015 erau în circulație aproximativ 103.000 miliarde de yeni, echivalentul a 19% din PIB-ul Japoniei, fiind vorba de cel mai mare nivel din cele 18 state dezvoltate analizate într-un raport publicat în luna februarie de Banca Japoniei.

Deținerea de numerar prezintă foarte puține riscuri în Japonia. Țara se luptă cu deflația de peste un deceniu, ceea ce face numerarul o investiție profitabilă. Chiar și după patru ani de relaxare cantitativă de către Banca centrală dobânzile sunt la un nivel apropiat de zero.

De asemenea, criminalitatea este redusă, la fel ca și teama de a fi jefuit. În Tokyo, unul din cele mai aglomerate orașe din lume, este ceva obișnuit ca oamenii să își rezerve locurile în cafenele prin punerea telefonului mobil pe masă pentru a merge să comande la tejghea. În plus, chiar și cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi păstrate de comercianți în eventualitatea în care proprietarul va veni să le caute într-o zi.

Unii analiști consideră că acest lucru se explică prin cultura și educația etică a japonezilor. „Școlile japoneze au cursuri de etică și moralitate iar elevii învață să se pună în locul celor care și-au pierdut bunurile sau banii. Astfel încât este ceva normal să vezi copii care aduc la poliție o monedă de 10 yeni pe care au găsit-o”, declară Toshinari Nishioka, fost ofițer de poliție și în prezent profesor la Kansai University of International Studies.

În plus, există legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipulează că oricine găsește bani trebuie să îi returneze la poliție și are dreptul de a primi o recompensă cuprinsă între 5 și 20% din valoare sumei, dacă proprietarul solicită returnarea banilor, și la întreaga sumă de bani, dacă în decurs de trei luni nu se prezintă nimeni să reclame pierderea banilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Volodimir Zelenski
Cum a încercat Zelenski să-l împiedice pe Scholz să vorbească la telefon cu Putin
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului