Ianukovici, confruntat de aproape două luni cu o mişcare de contestare, a promulgat vineri seara o serie de noi legi care sporesc sancţiunile împotriva manifestanţilor, considerate represive de opoziţie şi condamnate de occidentali.
Departe de a se arăta intimidaţi, protestatarii care ocupă Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene şi-au consolidat baricadele, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu sârmă ghimpată. Sâmbătă dimineaţă erau câteva sute în această piaţă.
"Revenim la stalinism. Când aceste legi vor fi puse în aplicare, situaţia din Ucraina va fi mai rea decât în Rusia sau Belarus", a declarat pentru AFP unul dintre manifestanţi, Leonid Terticinii, originar din regiunea Cerkassk (centrul Ucrainei).
"Dar aceste legi nu ne sperie, ele nu fac decât să mobilizeze şi mai multe persoane. Protestele vor continua", a asigurat el.
Liderii opoziţiei ucrainene fac apel la o nouă manifestaţie de amploare, duminică, la ora 10.00 GMT (12.00 ora României), cea de-a opta de la începutul contestării.
În acest context, Ianukovici a decis să nu meargă la forumul economic de la Davos, în Elveţia, care se deschide miercuri şi va fi reprezentat de premierul Mikola Azarov.
"Preşedintele nu va merge la Davos. Va rămâne în Ucraina", a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale.
Ca semn al crizei profunde pe care o traversează puterea, şeful statului l-a demis, vineri, pe şeful administraţiei prezidenţiale, Serghii Liovocikin.
Acesta din urmă îşi prezentase demisia după dispersarea violentă a unei manifestaţii în Piaţa Independenţei, la sfârşitul lui noiembrie, dar Ianukovici o refuzase.
Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Darka Cepack, ar putea să îşi părăsească postul, a declarat pentru AFP o sursă oficială.
Contestarea regimului ucrainean s-a născut din refuzul, la sfârşitul lui noiembrie, al lui Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE, în favoarea unei apropieri de Moscova.