Operaţiunile militare în Siria ar putea începe joi. NATO: Regimul de la Damasc a folosit arme chimice

Data publicării:
web 080718-N-1082Z-001 20101105161542 640 480 1


ACTUALIZARE 17.15. Secretarul general NATO Anders Fogh Rassmusen susţine că regimul Bashar al Assad este responsabil pentru folosirea armelor chimice în atacul de săptămâna trecută. Este cel mai înalt oficial occidental, care spune deschis că regimul de la Damasc şi-a atacat propriii civili cu arme chimice.

„Informaţiile pe care le avem din surse variate indică faptul că regimul sirian este responsabil pentru folosirea armelor chimice în aceste atacuri. (...) Folosirea acestor arme este inacceptabilă şi nu poate rămâne fără răspuns. Responsabilii trebuie să plătească”, a spus Anders Fogh Rassmusen.

Declaraţia tranşantă a secretarului general NATO vine după o concluzie asemănătoare a Consiliului Naţional de Securitate din Marea Britanie. Dar şi după ce trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, a anunţat că probele de pe teren sugerează că într-adevăr au fost folosiţi agenţi chimici, responsabili pentru moartea a sute de persoane.

La rândul său, secretarul general ONU, Ban ki Moon susţine că inspectorii săi au nevoie de patru zile pentru a da un verdict clar şi a cerut amânarea oricărui atac militar occidental în Siria.  

ACTUALIZARE 16.38. Marea Britanie confirmă folosirea armelor chimice în Siria. Concluzia aparţine Consiliului de Securitate al Marii Britanii.

ACTUALIZARE 15.25. Statele Unite au exclus posibilitatea unei intervenţii militare unilaterale în Siria şi au discutat cu aliaţii lor despre posibile atacuri care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american de rang înalt, sub protecția anonimatului.  

ACTUALIZARE 13.40. Inspectorii ONU aflaţi la Damsac şi-au reluat, în această dimineaţă, ancheta în suburbiile capitalei siriene, unde săptămâna trecută a avut loc un atac cu arme chimice. La Washington, Londra şi Paris continuă discuţiile despre soarta Siriei.

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat că va prezenta, miercuri, Consiliului de Securitate al ONU o rezoluție de „condamnare a atacului chimic” de la 21 august în Siria şi de „autorizare a măsurilor necesare pentru protejarea civililor”.

Preşedintele francez, Francois Hollande se întâlneşte şi el cu echipa sa de securitate. 

______________________________________________________________________

Violenţele continuă fără încetare în Siria. Forţele rebele au preluat controlul unui oraş strategic din nordul ţării, acţiune soldată cu moartea a peste 50 de soldaţi loiali regimului de la Damasc.

Barack Obama s-a consultat iaraşi cu premierul britanic David Cameron, pentru a decide cum să răspundă cât mai eficient la atacul cu arme chimice asupra civililor. Până acum, nu a fost luată nici o decizie definitivă, iar foarte mulţi lideri preferă în continuare o soluţie diplomatică.

Nu există dubii cine este responsabil pentru această atrocitate, a folosirii de arme chimice în Siria: regimul sirian. Din câte ştim, regimul sirian este singurul care are aceste arme, a folosit arme chimice în trecut de mai multe ori”, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden.

Mulţi sirieni sunt de acord cu o intervenţie internaţională. Printre Abu Ali, membru al opoziţiei siriene, care a declarat: ”Sperăm că orice, din orice naţiune, fie ea arabă sau occidentală, să atace acest regim şi să se elibereze de tirania sa şi de atacuri brutale”.

Israelul avertizează la rândul său guvernul sirian, după ce ministrul de externe de la Damasc a spus că orice acţiune internaţională împotriva Siriei serveşte doar interesele statului evreu şi organizaţiei al-Qaeda.

Statul Israel este pregătit pentru orice scenariu. Nu suntem implicaţi în războiul civil din Siria, dar dacă detectăm orice încercare de a ne răni, vom reacţiona, şi vom reacţiona dur”, a afirmat primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu.

Potrivit unor surse de la Washington, operaţiunile militare ar putea începe joi. Conform jurnaliştilor americani, ar urma să fie folosite rachete lansate de pe navele de război sau bombardiere cu rază mare de acţiune.

În Siria trăiesc 10.000 de români

În ceea ce priveşte poziţia României în această chestiune, președintele Traian Băsescu a explicat, ieri, că ţara noastră exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.

Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă", a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai spus că dacă României i se va cere să se solidarizeze cu aliaţii săi o va face fără rezerve.

Corespondent al Digi24 în zonele de război: România va participa doar prin ajutorarea refugiaților

Laurențiu Rădulescu, corespondent al Digi24 în zonele de război, a explicat situația tensionată din Siria.

Potrivit acestuia, totul a început ca o mică revoluție, cu 10.000 – 15.000 de persoane, cărora li se spunea „rebeli” au ieșit în stradă, cerând, inițial, o reformă a guvernului sirian. Numărul persoanelor s-a înmulțit, ulterior, iar oamenii au început să ceară debarcarea preşedintelui Bashar al-Assad.

„Întrebarea se pune dacă România va acționa într-o alianță sau dacă ONU își va da acel mandat, iar țara noastră, automat, va intra sub umbrela ONU. Nu cred că vom participa decât prin ajutorarea refugiaților”, a ridicat jurnalistul problema.

Acesta a afirmat că, momentan, singura opțiune a civililor sirieni, pentru a-și salva viața, este refugierea în Turcia, unde se află deja un milion de persoane din Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”