În aceeași zi în care generalul iranian Qasem Soleimani era ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump, forțele militare ale SUA au încercat, în paralel, să lichideze, în Yemen, un alt lider iranian de rang înalt. Această operațiune a eșuat, însă, informează CNN.
Atacul din Yemen l-a vizat pe Abdul Reza Shahlai, trezorier și lider-cheie al forțelor de elită iraniene Quds (al căror comandant fusese chiar Soleimani).
Operațiunea îndreptată în Yemen împotriva lui Shalai „nu s-a finalizat cu moartea acestuia”, au declarat, pentru CNN, oficiali americani.
Acest lucru poate indica faptul că uciderea lui Soleimani a făcut parte dintr-o operațiune mai vastă a americanilor, cu scopul decapitării conducerii Gărzilor Revoluționare iraniene sau pentru a preveni un atac iminent îndreptat împotriva americanilor, așa cum s-a și declarat, de altfel, în mod oficial.
Operațiunile militare ale SUA în Yemen, țară aflată în plin război civil de câțiva ani, sunt învăluite în mister, iar detaliile operațiunii care l-a vizat pe finanțatorul forțelor Quds iraniene sunt, în continuare, strict secrete. Astfel, nu există informații legate de ce anume a dus la eșecul acestei operațiuni.
La Pentagon ambele atacuri (din Irak și Yemen) au fost monitorizate în paralel și s-a decis ca, în cazul în ambele reușesc, rezultatul să fie anunțat simultan.
„Dacă l-am fi ucis și pe Shalai, ne-am fi lăudat cu asta în aceeași seară în care s-a făcut anunțul despre uciderea lui Soleimani”, a declarat un oficial militar american care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Altă sursă militară citată de CNN a declarat că cele două atacuri au fost autorizate în același timp iar motivul pentru care SUA nu a dezvăluit public atacul din Yemen este că „acesta nu s-a desfășurat conform planului”.
Departamentul de Stat a oferit luna trecută o recompensă în valoare de 15 milioane de dolari pentru orice informație care ar putea duce la Shahlai sau la blocarea activelor financiare ale Gărzilor Republicane.
Conform oficialilor SUA, Shalai se face vinovat, printre altele, de organizarea în 2007 a unui atac în Irak împotriva trupelor americane, în urma căruia milițiile pro-iraniene au răpit și ulterior ucis cinci militari americani în Karbala.
În 2017, SUA a inițiat 125 de atacuri în Yemen împotriva liderilor Al-Qaeda și ISIS. În 2019, SUA a executat doar 8 astfel de atacuri.
Editor web: M.L.