Pentru prima dată de la accident, combustibilul folosit va fi scos din clădirea afectată şi depozitat în nişte containere mai sigure.
Operaţiunea are loc sub apă, pentru a preveni riscul de radiaţii. O macara ridică încet fiecare bară care conţine uraniu şi plutoniu şi o introduce într-un container foarte bine izolat. Acesta este ulterior sigilat, tot sub apă, după care va fi scos şi depozitat în siguranţă.
Fiecare bară de combustibil cântăreşte 300 de kilograme iar nivelul de radiaţii este de zece ori mai mare decât al bombei de la Hiroshima.
„Nu este pentru prima dată când facem o astfel de operaţiune. La o centală nucleară obişnuită, muncitorii îndepărtează întotdeauna combustibilul rezidual. Prin urmare, nu credem că este o operaţiune extrem de periculoasă”, a declarat Akira Ono, directorul centralei de la Fukushima.
Specialiştii spun că marea provocare va fi îndepărtarea miezului celor trei reactoare care s-au topit în urma accidentului de acum doi ani. Totuşi, reprezentanţii guvernamentali sunt preocupaţi şi atrag atenţia că si acum este o situaţie specială.
Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima s-a agravat de la o săptămână la alta. Au avut loc mai multe scurgeri de apă radioactivă, iar conducerea complexului atomic nu exclude posibilitatea ca apa contaminată să fi ajuns dincolo de zona rezervoarelor, spre ocean.
În martie 2011, regiunea a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 9, iar centrala nucleară de la Fukushima a fost grav avariată. Incidentul este considerat cea mai gravă catastrofă nucleară, după cea de la Cernobâl, din 1986.