Operație extrem de complexă, de 50 de ore. Două siameze cu craniile și creierele unite au fost separate

Data actualizării: Data publicării:
siameze unite
FOTO: gosh.nhs.uk

Două siameze unite în zona capului au trecut cu bine printr-o intervenţie chirurgicală de separare a craniilor, creierelor şi vaselor de sânge, efectuată la un spital din Marea Britanie, a anunţat marţi echipa de medici, citată de Reuters.

Intervenţia chirurgicală extrem de complexă, care a durat 50 de ore, a implicat mai multe proceduri la care au fost supuse Safa şi Marwa Ullah, venite pe lume în Pakistan în ianuarie 2017. Fetiţele s-au născut cu o formă de alipire numită craniopagus, cu craniile şi unele zone ale creierelor unite şi interconectate, potrivit Agerpres.

''Craniopagus este o afecţiune excepţional de rară şi complexă'', a declarat David J. Dunaway, unul dintre specialiştii care au condus echipa de chirurgi.

Intervenţia chirurgicală, efectuată în luna februarie, a fost cea mai complexă procedură de separare pe care echipa medicală a realizat-o până în prezent, a precizat Dunaway.

Astfel de cazuri de siamezi uniţi în zona capului, cu craniile sudate şi corpuri separate, sunt consemnate în mai puţin de 1 din 1 milion de naşteri, iar situaţiile în care alipirea se extinde la ţesutul cerebral sunt şi mai rare.

siameze sepa
FOTO: gosh.nhs.uk

Se estimează că anual, la nivel mondial, se nasc circa 50 de seturi de siamezi craniopagus, dintre care doar aproximativ 15 supravieţuiesc o perioadă mai mare de 30 de zile.

Dunaway a explicat că la reuşita procedurii a contribuit şi tehnologia de ultimă oră utilizată - precum realitatea virtuală sau tehnici avansate de imagistică şi de prototipare rapidă tridimensională - care a permis chirurgilor să se folosească de imagini ale creierelor şi vaselor de sânge ale fetiţelor pentru a plănui şi pune în practică operaţia cu posibilităţi minime de apariţie a unor complicaţii.

Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat la Great Ormond Street Hospital din Londra, iar patru luni mai târziu fetiţele au fost externate, la data de 1 iulie.

''Creierele lor erau interconectate mult mai în profunzime faţă de alte cazuri de siamezi craniopagus, ceea ce a făcut ca aceasta să fie cea mai complicată separare efectuată până în prezent'', se arată într-un comunicat emis de spital.

La cinci luni de la ultima operaţie, recuperarea fetiţelor Safa şi Marwa se desfăşoară încet dar sigur, au dat asigurări medicii adăugând că ''o perioadă ulterioară de recuperare şi reabilitare este esenţială pentru maximizarea recuperării''.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...