Se dă una dintre cele mai importante bătălii din Irakul ultimilor 13 ani. Armata a declanşat operaţiunea de eliberare a oraşului Mosul, aflat sub controlul grupării Stat Islamic. Zeci de mii de oameni sunt implicaţi în operaţiune, însă ar putea dura şi câteva luni până când localitatea va fi eliberată. Asta pentru că cei aproape opt mii de terorişti de acolo se vor apăra îndârjit şi ar putea folosi civilii drept scuturi umane. Sute de mii de oameni urmăresc clipă de clipă ce se întâmplă în Irak, pentru că imaginile sunt transmise live pe Facebook, iar adesea lupta se extinde şi printre internauţi.
Zeci de mii de oameni - militari, poliţişti, rebeli kurzi şi membri ai coaliţiei anti-ISIS au început asaltul asupra oraşului Mosul, ultimul bastion important al teroriştilor în Irak.
„Luptăm cu o grupare care este împotriva umanităţii. Noi apărăm umanitatea, drepturile omului şi religia. Îi vom stârpi”, a spus Shwan Ohsan, ofiţer kurd.
Pentru a ajunge la Mosul, trupele irakiene au eliberat mai multe oraşe din apropiere, aflate sub controlul jihadiştilor. Au fost lupte crâncene, în care teroriştii au folosit inclusiv maşini-capcană.
„Am fost martorii unui moment de care luptătorii peshmerga se temeau - o acţiune sinucigaşă comisă de un şofer, care a condus către poziţiile noastre de aici, lucru care a stârnit panică”, relatează Nick Paton, corespondent CNN.
Forţele aruncate în luptă împotriva jihadiştilor sunt ajutate la sol de trupele speciale americane, britanice şi franceze, care-i instruiesc pe luptători. Nu lipsesc nici rebelii sprijiniţi de Turcia – 3.000 au fost aruncaţi în luptă.
„Este o operaţiune sprijinită de coaliţia internaţională, în care este implicată aviaţia americană”, mai relatează corespondentul CNN.
Experţii militari se aşteaptă ca ofensiva să dureze câteva luni. Asta fiindcă Mosul este apărat de aproximativ opt mii de terorişti, care nu se vor da în lături de la nimic. În plus, oraşul e tăiat în două de râul Tigru, iar cei aflaţi în defensivă au un avantaj strategic.
„Sunt cinci poduri principale peste râul Tigru, iar ISIS va dori să le distrugă. De asemenea, vom vedea şi sistemele de tuneluri în care membrii ISIS vor lupta în estul oraşului, apoi vor traversa râul în vest, unde vor oferi o rezistenţă dificilă”, a declarat gen. Mark Hertling, expert militar.
Luptele care se dau pentru recucerirea Mosulului pot declanşa încă o criză umanitară de amploare. ONU susţine că aproape un milion şi jumătate de oameni care trăiesc în oraş riscă să rămână fără case, în timpul conflictului armat.