La Dallas a fost confirmat un al doilea caz de contaminare, pe teritoriul Statelor Unite, cu Ebola. Iar presa americană scrie că în spitale nu există proceduri foarte clare în cazul tratării pacienţilor suspecţi de Ebola.
Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite va forma o echipă specială, care să intervină rapid când cineva este diagnosticat cu Ebola.
„Ne asigurăm că toate protocoalele sunt respectate, că echipamentul de protecţie este folosit eficient şi că eliminarea materialelor contaminate este realizată corespunzător. Trebuie să se înţeleagă că aceste protocoale funcţionează”, a declarat președintele Barack Obama.
Al doilea caz de infectare cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite este al unei asistente de 29 de ani de la spitalul din Dallas. Femeia a avut grijă de liberianul Thomas Eric Duncan, care a murit săptămâna trecută din cauza virusului. Celelalte cadre medicale de la spital acuză faptul că nu au fost instruite corespunzător şi că echipamentele de protecţie nu erau eficiente.
„În mod clar, undeva a existat un moment de expunere în timpul tratării domnului Duncan”, a declarat Daniel Varga, medic la spitalul din Dallas.
În Elveţia, chiar dacă nu a apărut niciun caz de Ebola, medicii au luat măsuri draconice de protecţie.
„Avem un sistem de securitate special, avem camere video. Toaletele sunt rezervate doar pentru aceşti bolnavi, există o cameră specială de decontaminare pentru cadrele medicale, lenjeriile de pat sunt manevrate într-un mod specific”, a explicat prof. Andreas Widmer, şeful clinicii de epidemiologie de la Spitalul Universitar Basel.
Aproape 4500 de oameni au murit de Ebola în Africa de Vest. ONU avertizează că epidemia poate scăpa de sub control dacă nu se iau măsuri rapide pentru combaterea bolii.
Două surse diferite de Ebola pe continentul african
Virusul Ebola care face ravagii în prezent în Republica Democratică Congo are o sursă diferită de cea care provocat epidemia din Africa de Vest, potrivit unui studiu publicat miercuri.
Chiar dacă cele două epidemii au origini animale distincte, studiul apărut în New England Journal of Medicine ridică problema unei agravări a situației febrei hemoragice pe continentul african.
Ebola a fost identificat pentru prima oară în 1976 și reapare regulat, în valuri de epidemii. Epidemia în curs este cea mai gravă înregistrată vreodată, cu peste 4.500 de morți de la începutul anului.
O epidemie de mai mică amploare se înregistrează de-astă vară în Congo, unde 49 din 69 de bolnavi au decedat în perioada sfârșitul lui iulie – 7 octombrie.
„Agentul patogen din RDC este o variantă locală a virusului Ebola, iar această epidemie are origine diferită de cea care face ravagii în Africa de Vest de la începutul lui 2014”, spun cercetătorii.