Într-un amplu discurs, el a spus că autoritățile trebuie să se asigure că civilii nu cad victime unor astfel de raiduri, relatează BBC.
„Suntem într-un război cu o organizație care acum ar ucide cât mai mulți americani, dacă nu o oprim noi întâi”, a spus președintele. „Deci, este un război just, un război dus proporțional, ca autoapărare”, a subliniat el. Declarând SUA la o răscruce în eforturile de combatere a acțiunilor militanților, Obama a spus că administrația sa ar fi dispusă să accepte o supraveghere mai strictă a raidurilor cu drone în afara zonelor de luptă, ca Afganistan.
Grupurile pentru drepturile omului au condamnat de multă vreme folosirea dronelor pentru efectuarea de raiduri care de multe ori se soldează cu victime în rândul civililor. Ele au salutat acum promisiunea Casei Albe pe tema unei mai mari transparențe, dar se declară profund îngrijorate de faptul că „administrația pare să instituționalizeze o politică problematică de atac precis, fără o dezbatere publică”.
Miercuri, SUA au dezvăluit că patru americani au fost uciși în raiduri cu drone în Yemen și Pakistan, recunoscând pentru prima dată moartea unor cetățeni americani în astfel de raiduri.
Eforturi pentru închiderea centrului de detenție de la Guantanamo
Pe când vorbea despre eforturile de a închide centrul de detenție de la Guantanamo, președintele a fost întrerupt de un protestatar care a început să vocifereze pe actuala grevă a foamei din respectiva închisoare. Cerând Congresului să nu blocheze eforturile de transferare a prizonierilor de la Guantanamo către închisori de maximă securitate din SUA, președintele a subliniat: Nicio persoană nu a reușit vreodată să scape dintr-una dintre închisorile de acest gen din SUA”.
Obama a mai declarat că va ridica un moratoriu legat de transferarea prizonierilor către Yemen, va cere Departamentului Apărării să identifice o locație de transfer și va solicita Congresului închiderea centrului de detenție. Majoritatea prizonierilor de la Guantanamo sunt originari din Yemen.