Trosnirea încheieturilor este, de regulă, un obicei inofensiv, însă o tânără din Australia a riscat să rămână semiparalizată tocmai din cauza acestui obicei. Natalie Kunicki, în vârstă de 23 de ani, a fost la un pas de moarte, după ce și-a trosnit gâtul, scrie The Sun.
Natalie se afla în apartamentul său din Londra, acolo unde locuiește momentan, alături de un prieten cu care văzuse un film. Când și-a întins gâtul pentru a se elibera de tensiune, fata a auzit un pocnet puternic al articulațiilor, însă cum nu a avut nicio durere, a ignorat totul și a mers la culcare.
Însă 15 minute mai târziu, tânăra s-a trezit și și-a dat seama că nu își poate mișca piciorul stâng. Când s-a ridicat să meargă la baie, s-a prăbușit la podea. „Prietenul mea a trebuit să vină să mă ridice. A crezut că m-am îmbătat, însă eu mi-am dat seama că ceva era în neregulă. Am crezut că am fost drogată”, povestește Natalie.
Tânăra, paramedic de meserie, spune că inițial i-a fost rușine să sune la ambulanță, temându-se că medicii vor crede că a băut. În cele din urmă, paramedicii care au ajuns la locuința ei au descoperit că, atunci când și-a trosnit gâtul, i-a plesnit o arteră vertebrală. Ruptura vasului de sânge a cauzat formarea unui cheag în creierul fetei, care i-a provocat un accident vascular cerebral.
Natalie Kunicki a rămas cu partea stângă a corpului aproape complet paralizată. Chirurgii care au operat-o pe tânără au reușit să oprească sângerarea arterei însă nu și să îndepărteze complet cheagul de sânge din creier. Medicii cred că acesta se va dizolva în timp.
Tânăra a petrecut aproape o lună în spital încercând să își recupereze mobilitatea în brațul, piciorul și mâna stângă. „Mi-am recuperat mobilitatea, însă nu pot merge mai mult de cinci minute. Sunt foarte neîndemânatică, mi se pare dificil și să-mi închei nasturii la haine. Am început să simt sezațiile de rece și cald, dar partea stângă a corpului meu este încă amorțită puțin”, spune ea.
Medicii spun că fata va reuși să își reia viața de zi cu zi în decurs de 6-12 luni.
Natalie Kunecki s-a mutat din Canberra în Londra pentru a lucra pentru Serviciul de Ambulanță britanic. Familia ei a deschis acum un cont pe GoFundMe, pentru a strânge din donații banii necesari pentru tratamente.
„Nu fumez, nu prea beau, nu am un istoric în familie de accidente cerebrale, așa că este foarte ciudat că mi s-a întâmplat asta. A fost ceva spontan, șansele ca așa ceva să se întâmple sunt de una la un milion”, adaugă Natalie.
De ce poate fi periculoasă trosnirea articulațiilor
Atunci când o persoană își trosnește articulațiile de la nivelul gâtului, spatelui sau degetelor, sunetul este cauzat de „plesnirea” bulelor de la nivelul articulațiilor sau ligamentelor, care au rolul de a le proteja, scrie LiveScience, care citează Institutul Medical Johns Hopkins. Deși adeseori acest obicei nu are consecințe negative și este inofensiv, un trosnet urmat de inflamație sau durere poate indica o rană la nivelul țesuturilor.
Trosnirea gâtului sau mișcările agresive în zona coloanei și vertebrelor ar trebui evitate, întrucât pot cauza rupturi ale pereților vaselor de sânge care irigă aceste zone și alimentează creierul cu sânge.