O „super-furtună” care va provoca inundații cataclismice amenință California. Va fi cel mai mare dezastru natural din timpurile noastre

Data actualizării: Data publicării:
Furtună în SUA
Într-un stat în care lipsa surselor de apă este o realitate cu care californienii s-au confruntat de mult timp, încălzirea globală nu va înrăutăți doar secetele și incendiile. Noul dezastru natural va veni din cer. Foto: Profimedia Images

Cutremurele, secetele și incendiile de pădure au făcut parte din viața de zi cu zi a locuitorilor Californiei timp de multe generații, dar acum statul american se confruntă cu amenințarea unei noi calamități a cărei furii se va năpusti asupra tuturor californienilor, scrie The New York Times.

Noul dezastru natural va veni din cer, iar potrivit unei cercetări, acesta se va forma iarna în Oceanul Pacific, în apropiere de Hawaii. Nimeni nu cunoaște cu exactitate când va lovi coasta de vest a Statelor Unite, dar curenții atmosferici vor redirecționa un „braț” de vapori de apă din întinderea vastă a aerului tropical din jurul ecuatorului înspre țărmul american.

Această pâclă de vapori va fi enormă, lată de sute de kilometri și lungă de 2.000 de kilometri, și va dezlănțui vânturi feroce. Va aduce cu sine așa de multă apă că, dacă ar fi în întregime în formă lichidă, volumul ei ar fi de 26 de ori mai mare decât cantitatea de apă pe care râul Mississippi o varsă în Golful Mexic în orice moment.

Când această torpilă de umiditate va ajunge în California, se va ciocni de munți și va fi forțată să se ridice în atmosferă. Încărcătura sa de vapori se va răci și va provoca valuri de ploi și ninsori care vor dura multe săptămâni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În secolele trecute, lungi perioade de ploi și furtuni puternice au afectat coasta americană de la Oceanul Pacific și au făcut ravagii. Din cauza schimbărilor climatice, această calamitate va fi mai mare decât orice alt dezastru din timpurile noastre.

Ploile torențiale vor inunda orașele americane, iar împreună cu ninsorile provocate de această super-furtună, vor testa rezistența barajelor artificiale din regiunea Central Valley, una dintre cele mai productive zone agricole din lume.

Între timp, un alt filament de aer umed se va forma deasupra Pacificului și va porni spre California. Și apoi va mai veni unul. Și încă unul. După o lună, aproape 40 de centimetri de precipitație vor fi căzut, în medie, în toată California.

Comunitățile americane vor fi prea răvășite ca să se mai relocheze. Nicio industrie nu va rămâne neafectată

Comunitățile vor fi atât de răvășite că nu vor mai putea să se relocheze. Niciun sector industrial al statului, de la tehnologie la Hollywood și de la agricultură la petrol, nu va rămâne neafectat.

Iminenta super-furtună, sau mai exact o succesiune rapidă de râuri atmosferice, va fi testul suprem și provocarea cea mai mare pentru barajele, digurile și podurile din California care au fost construite pentru a stăpâni natura.

Într-un stat în care lipsa surselor de apă este o realitate cu care californienii s-au confruntat de mult timp, încălzirea globală nu va înrăutăți doar secetele și incendiile.

Baraj SUA
Iminenta superfurtună, sau mai exact o succesiune rapidă de râuri atmosferice, va fi testul suprem și provocarea cea mai mare pentru barajele, digurile și podurile din California care au fost construite pentru a stăpâni natura. Foto: Profimedia Images

Din cauză că aerul mai cald poate reține mai multă umezeală, râurile atmosferice pot căra un volum mai mare de precipitații. Standardele de proiectare a infrastructurii, hărțile care expun riscul izbucnirii unui dezastru natural și planurile în caz de urgență care au protejat California de inundații în trecut ar putea fi în curând depășite.

Pe măsură ce oamenii ard tot mai mulți combustibili fosili și planeta continuă se se încălzească, șansele anuale ca statul american să se confrunte cu o super-furtună care va dura o lună de zile și va afecta întreg teritoriul Californiei au crescut la 2%, potrivit unui nou studiu publicat vineri.

În următoarele decenii, dacă temperatura globală medie va crește cu încă 1 grad Celsius, după cum se preconizează în acest moment, probabilitatea anuală va crește la peste 3%. În același timp, riscul formării unor super-furtuni care sunt încă și mai rare, dar mai puternice, va crește și el.

Uraganul Katrina SUA
Autoritățile au estimat acum mai bine de zece ani că o „super-furtună” în California va provoca pagube de 725 de miliarde de dolari, de cinci ori mai mari decât cele provocate de uraganul Katrina în 2005. Foto: Profimedia Images

„Super-furtunile”, fenomene care se vor manifesta o dată la 30 de ani

Probele geologice arată că vestul Americii a fost lovit de inundații cataclismice de mai multe ori în ultimul mileniu. Potrivit studiului, furtunile puternice care nu se repetau de obicei într-o viață de om se apropie cu rapiditate de momentul în care se vor manifesta o dată la 30 de ani.

„Am fost norocoși să evităm [o super-furtună] în secolul al XX-lea”, a spus Daniel L. Swain, un cercetător al climei de la Universitatea din California, Los Angeles. „Aș fi foarte surprins dacă o vom evita în secolul al XXI-lea”.

Spre deosebire de un cutremur uriaș, celălalt mare dezastru natural care amenință California, o super-furtună nu va apărea din senin. Meteorologii pot acum să prevadă când un râu atmosferic se va abate asupra coastei de vest cu o săptămână înainte să se producă, cu toate că nu vor știi exact unde va lovi și cât de intens va fi.

Ultima dată când agențiile guvernamentale au studiat posibilitatea apariției unui presupus potop în California, acum mai bine de zece ani, au estimat că acesta va provoca pagube de 725 de miliarde de dolari, adică de trei ori mai mari decât cele survenite în urma unui cutremur major și de cinci ori mai mari decât cele provocate de uraganul Katrina, care a lăsat statul New Orleans sub ape timp de mai multe săptămâni în 2005.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
politie
VIDEO Anchetă la Cluj, după ce o maşină a Poliţiei a fost filmată circulând pe trotuar
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...