Kurdistanul irakian, cu o populaţie de 6 milioane, este o regiune cu resurse foarte mari de petrol, iar în ultimii ani a fost ca şi independentă de Bagdad. Totuşi, premierul Irakului a primit deja permisiunea să ia toate măsurile necesare pentru a menţine unitatea ţării. Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției.
State din regiune, precum Turcia şi Iran, s-au declarat deja împotriva referendumului. Sunt ţări care s-ar învecina cu noul stat kurd, au importante minorităţi kurde și se tem că apariția statului kurd ar încuraja aspirațiile separatiste.
În schimb, Israelul susţine crearea Kurdistanului independent. Israelul este un susținător vechi al kurzilor și a fost prima țară care și-a declarat sprijinul pentru referendumul de independență al acestora.
La rândul lor, Statele Unite au cerut amânarea scrutinului, deoarece pot apărea noi tensiuni, când, de fapt, prioritatea ar trebui să fie înfrângerea ISIS.
Reafirmând convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării Stat Islamic (SI) și pentru „stabilizarea zonelor eliberate”, Washingtonul își exprimă clar dezacordul, după votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului, relatează Agerpres. „Chemăm guvernul regional kurd să renunțe la referendum, să înceapă un dialog serios cu Bagdadul”, declară administrația americană într-un comunicat în care subliniază disponibilitatea permanentă a SUA de a înlesni discuțiile dintre cele două părți.