O insulă izolată foloseşte o tehnologie ce transformă lumina solară şi aerul în apă potabilă

Data publicării:
insula atauro

Locuitorii unei mici insule aflate în largul coastelor Timorului de Est, care s-au confruntat timp îndelungat cu lipsa de apă potabilă, şi-au asigurat de curând rezerve regenerabile de apă proaspătă, de care vor dispune de acum înainte cu regularitate, graţie unei tehnologii care utilizează doar aer şi energie solară, informează Thomson Reuters Foundation.

Acea tehnologie inovatoare utilizează puterea solară pentru a absorbi vaporii de apă din aer, pe care îi transformă apoi în apă potabilă, cu scopul de a reduce poluarea cu deşeuri din plastic şi de a oferi astfel o resursă regenerabilă de apă potabilă acelei mici comunităţi umane de pe insula Atauro, ce dispune de o bogată biodiversitate.

"Oamenii care trăiesc pe insula Atauro nu aveau în trecut posibilitatea de a bea apă proaspătă care să nu fie îmbuteliată în recipiente din plastic", a declarat Rob Bartrop, director financiar al Zero Mass Water, compania americană aflată la originea acestei tehnologii.

"Pentru prima dată... ei dispun acum de o sursă regenerabilă de apă, pe care vor putea să se bazeze în viitor", a adăugat el pentru Thomson Reuters Foundation.

Creşterea populaţiei şi schimbările climatice pun o presiune tot mai mare pe rezervele limitate de apă dulce ale planetei noastre, iar penuriile de apă au început să se agraveze şi să fie înregistrate din Orientul Mijlociu până în Asia şi America Latină, au anunţat luna trecută oamenii de ştiinţă.

Insulei Atauro îi lipseşte infrastructura de extragere şi distribuţie a apei potabile

La fel ca multe insule asemănătoare din acea regiune, insulei Atauro îi lipseşte infrastructura de extragere şi distribuţie a apei potabile, iar cei 10.000 de locuitori ai săi depind de apa din precipitaţii şi de proviziile îmbuteliate transportate pe mare pentru a le asigura nevoile de consum.

Noul proiect, implementat în colaborare cu ONG-ul american Conservation International, a început să funcţioneze în luna iunie şi foloseşte un material special pentru a absorbi vaporii de apă din aer, care sunt apoi transformaţi în apă potabilă.

Proiectul, care reduce şi deşeurile din plastic de pe insula Atauro, produce deja 12.000 de litri de apă potabilă pe lună.

Tehnologia creată de Zero Mass Water este folosită acum în şcoli, locuinţe şi sedii de companii din peste 35 de ţări, însă proiectul din Atauro este unul dintre primele din lume care au fost create pentru a acoperi nevoile de apă potabilă ale unei comunităţi întregi.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este treaba cu Kosovo, rana deschisă în inima Balcanilor: ce ne spune...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”