Asistenta medicală din Statele Unite a lucrat ca voluntar în Sierra Leone, într-un spital cu pacienţi infectaţi cu Ebola. Deşi două teste au arătat că femeia este perfect sănătoasă, autorităţile din New Jersey au decis că asistenta trebuie să stea în carantină, într-un cort ridicat în faţa Spitalului Universitar din Newark.
„E un cort obişnuit, cu un pat de spital. Evident, îmi aduc mâncare. Am un fel de toaletă improvizată, fără cabină de duş şi nu am niciun fel de contact cu lumea de afară”, spune Kaci Hickox, asistentă plasată în carantină.
Femeia este revoltată deoarece guvernatorul din New Jersey a declarat public despre ea că este bolnavă, deşi nu existau dovezi.
„Fizic, mă simt foarte bine, dar sunt epuizată din punct de vedere emoţional. Să nu pot să stau cu familia mea, să mă faci să trec prin acest stres, psihic şi fizic, este complet inacceptabil”, mai spune Kaci Hickox.
După ce cazul a fost intens mediatizat în presă, autorităţile au lăsat-o pe asistentă acasă. Sunt medici care spun că izolarea celor care au intrat în contact cu bolnavii de Ebola este o măsură exagerată, în condiţiile în care virusul nu se transmite până la manifestarea primelor simptome. În plus, aceste decizii ar trebui luate de experţi medicali, nu de politicieni.
„Sunt mai îngrijorat de panică şi de teamă, de stigmatizare şi de discriminare, pentru că aceşti factori pot alimenta propagarea epidemiei mai mult decât virusul în sine”, declară Elhadj As Sy, secretarul general al Crucii Roşii.
Iar un exemplu în acest sens vine din Australia unde imigranţii din vestul Africii sunt respinşi. Noile cereri de vize nici nu mai sunt analizate, iar permisele temporare acordate deja persoanelor care nu şi-au părăsit încă ţara de origine au fost anulate.
Citiți și: