Epidemia de Ebola din Uganda s-a încheiat, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi ministrul Sănătăţii din Uganda, la mai puţin de patru luni de la anunţul referitor la debutul epidemiei care a ucis peste 50 de persoane, informează AFP și CNN.
„Am adus cu succes sub control epidemia de Ebola din Uganda”, a spus ministrul Sănătăţii, Jane Ruth Aceng, cu prilejul unei ceremonii organizate la Mubende, epicentrul epidemiei.
Potrivit OMS, o epidemie este considerată încheiată după ce nu se mai înregistrează cazuri noi timp de 42 de zile consecutive, durată care reprezintă dublul perioadei de incubaţie a Ebola.
Ultimul pacient confirmat ca purtător al virusului a fost externat pe 30 noiembrie, au anunţat autorităţile sanitare.
„Uganda a declarat astăzi (miercuri) finalul epidemiei de Ebola”, a subliniat OMS într-un comunicat.
Boala a reapărut pe 20 septembrie în centrul Ugandei, după înregistrarea unui prim caz provocat de o tulpină „sudaneză”. Au fost înregistrate 142 de cazuri şi 56 de decese.
În prezent, nu există niciun vaccin împotriva tulpinii "sudaneze" a virusului. Dar trei vaccinuri experimentale - unul dezvoltat de Universitatea Oxford şi de Jenner Institute din Marea Britanie, altul de Sabin Vaccine Institute din SUA şi un al treilea de către International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) - sunt în prezent testate în Uganda, după primele livrări în decembrie.
Ebola este o febră hemoragică virală adesea fatală. Boala poartă numele unui râu din Republica Democratică Congo (RDC), unde a fost descoperită în 1976.
Uganda s-a confruntat cu şase focare de Ebola, ultimul dintre acestea în 2019. Patru dintre focare au fost cauzate de aşa-numita tulpină sudaneză.
Transmiterea virusului Ebola se face prin fluidele corporale ale unei persoane infectate, principalele simptome fiind febra, vărsăturile, sângerările şi diareea.
Editor : M.D.B.