O aplicaţie japoneză care detectează durerea la pisici ar putea deveni, potrivit creatorilor săi, un ajutor valoros atât pentru proprietarii de feline, cât şi pentru medicii veterinari, în special în Japonia, unde piaţa produselor şi serviciilor pentru pisici valorează miliarde de euro, relatează joi AFP.
Denumită CPD de la "Cat Pain Detector" ("Detector de Dureri la Pisici"), această aplicaţie gratuită foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a evalua nivelul de durere al pisicilor după expresiile lor faciale.
Lansată în luna mai, aplicaţia este utilizată în prezent de aproximativ 43.000 de persoane, în principal din Japonia, dar şi "din Europa şi America de Sud", după cum a declarat pentru AFP Go Sakioka, managerul companiei Carelogy, cu sediul la Tokyo.
Instrumentul, similar cu alte aplicaţii existente în întreaga lume, a fost dezvoltat de companie în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe a Resurselor Biologice din cadrul Universităţii Nihon din Tokyo, scrie Agerpres.
Dezvoltatorii săi au colectat mai întâi aproximativ 6.000 de fotografii cu pisici cu ajutorul cărora au studiat poziţia urechilor, botului, mustăţilor şi pleoapelor pentru a determina caracteristicile variabile la aceste feline.
Analiza se bazează pe o scară de "grimase" ale pisicii, dezvoltată de Universitatea din Montreal, plecând de la expresiile faciale ale exemplarelor suferinde şi ale celor sănătoase.
A doua fază a constat în construirea unui model cu ajutorul AI, pe baza acestor date.
"Astăzi, CPD are o acurateţe de peste 90%", a declarat Sakioka, adăugând că, pe viitor, compania sa speră să meargă şi mai departe, datorită celor circa "600.000 de fotografii" realizate de utilizatorii aplicaţiei, creată pentru a-i ajuta pe proprietarii de pisici să înţeleagă mai bine schimbările comportamentale ale acestora.
Potrivit Asociaţiei japoneze pentru hrana animalelor de companie, 60% dintre proprietarii de pisici nu vizitează un medic veterinar decât cel mult o dată pe an. "Vrem să oferim ocazia de a judeca mai uşor, de acasă, dacă se impune sau nu o consultaţie", a continuat el.
CPD a fost deja folosită experimental de către medicii veterinari, "totuşi trebuie să perfecţionăm precizia AI, astfel încât utilizarea sa să se răspândească, având în vedere interesul în creştere manifestat faţă de pisici", a adăugat Sakioka.
Potrivit lui Katsuhiro Miyamoto, profesor emerit la Universitatea Kansai, piaţa niponă asociată felinelor a ajuns să valoreze în 2020 echivalentul a 13,2 miliarde de euro. Această sumă corespunde sumei cheltuielilor alimentare şi veterinare din toată ţara, vânzărilor de obiecte şi accesorii, precum şi profiturilor generate de turism, în special în multe "insule cu pisici" sau în foarte popularele "neko-café", baruri cu pisici.
Editor : V.M.