Prin Marea Chinei de Sud trec multe rute comerciale. Potrivit convenţiilor internaţionale, acum zonele economice sunt împărţite de China, Filipine, Malaezia, Brunei, Indonezia şi Vietnam. Cu toate acestea, China revendică aproape toate insulele din această mare, chiar dacă ele sunt mai apropiate de ţărmurile altor state.
În această zonă sunt zeci de insule nelocuite şi recife. Potrivit imaginilor din satelit ale armatei americane, multe dintre insule şi chiar unele recife şi bancuri de nisip au fost transformate în doar câteva luni în baze militare de către China. Autorităţile de la Beijing au afirmat că aceste insule pot fi locuite, iar civilii de acolo trebuie să fie apăraţi de armată. Asa se face că pe insulele pustii au apărut piste de avioane.
„Înainte, China era considerată o putere continentală pentru că era foarte interesată de ceea ce se întâmplă pe teren. Acum, este mult mai interesată de ceea ce se întâmplă pe mare”, spune James Hardy, expert militar.
Avioanele militare americane efectuează deja zboruri de supraveghere în apropierea apelor teritoriale chineze de mai mulţi ani, o măsură care nemulţumeşte Beijingul. Acum, ştirea privind posibila trimitere a unui portavion în Marea Chinei de Sud a fost primită cu iritare de către oficialii chinezi.
„Credem că Statele Unite trebuie să facă precizări în acest caz. China a susţinut întotdeauna libertatea de navigare în Marea Chinei de Sud, dar aceasta nu înseamnă că nave militare străine şi portavioane pot intra în apele teritoriale ale altei ţări după bunul plac. China îşi va apăra integritatea teritorială”, a spus Hua Chunying, purtător de cuvânt al MAE chinez.
Experţii militari aşteaptă acum reacţia Chinei în momentul în care navele militare americane vor începe propriu-zis misiunile de patrulare.