Au trecut aproape 48 de ore de la răpirea inginerului român din Nigeria şi, deocamdată, soarta lui rămâne o necunoscută.
Bărbatul a fost răpit de bărbaţi înarmaţi, în timp ce se deplasa cu un convoi, în partea de sud a ţării, dar până acum nicio grupare nu a revendicat răpirea.
Bărbatul lucrează în construcţii şi era însoţit de gărzi de corp în momentul în care convoiul său a fost atacat de indivizi înarmaţi. A urmat un schimb de focuri între bodyguarzii românului şi atacatori.
Nu este prima dată când un român e răpit în Nigeria. Anul trecut, doi români au fost ţinuţi ostatici timp de opt zile. Atunci, autorităţile române s-au temut ca oamenii să nu fi fost răpiţi de luptătorii Boko Haram, de departe cea mai de temut organizaţie teroristă din Africa.
Cele mai periculoase zone din lume
Nigeria este pe harta neagră a răpirilor, pentru că răpirile reprezintă un fenomen în lume, inclusiv în ţări în care românii se duc muncească, fie că vorbim de ţări din Asia, din America de Sud sau Africa.
În Nigeria, din 2006 până acum, cinci romani au fost răpiți. Cu toții, recuperați cu bine. În continuare, în Burkina Faso, un român este luat ostatic.
La nivel mondial, acum doi ani, se înregistrau 100.000 de răpiri în întreaga lume, conform mai multor site-uri ale agențiilor de securitate.
În 2012, suma plătită pentru răscumpărări a fost de 500 de milioane de dolari.
Mexicul conduce în topul țărilor cu cele mai multe răpiri. În ultimii zece ani, răpirile au crescut aici cu 240%. Doar în 2013, numărul lor a fost de peste 1.500.
În ceea ce privește America de Sud, Brazilia, Columbia și Venezuela sunt și ele pe lista neagră a țărilor cu cele mai multe răpiri.
În Africa, numărul răpirilor a crescut cu 30%, în perioada 2013 - 2014, cu Nigeria pe primul loc în acest top negativ al țărilor africane.
În 2014, 12% din răpirile la nivel mondial au avut loc în Orientul Mijlociu. În această regiune, Irak, Siria, Afganistan și Yemen sunt statele cu cele mai multe răpiri.
Tot în acest an, 35% din răpirile la nivel mondial au avut loc în Asia. India, Malaezia și Filipine sunt țările cele mai periculoase din regiune, în această privință.