Un român a fost răpit în Nigeria

Data actualizării: Data publicării:
image-33

Un inginer român a fost răpit în Nigeria. Bărbatul lucrează în construcţii şi se deplasa însoţit de gărzi de corp printr-o zonă aflată în sudul Nigeriei, moment în care convoiul său a fost atacat de indivizi înarmaţi. Autorităţile nigeriene încearcă să-l găsească pe român, în timp ce la Bucureşti a fost activată celula de criză.

Kalu Amadi Celestina, purtătoare de cuvânt a Poliţiei din Nigeria: „Îl căutăm, am mobilizat echipele de căutare, de voluntari și de poliție. Nu am luat legătura cu autorităţuile române. Am luat legătura cu societatea pentru care lucra. Nu este prima răpire cu care ne confruntăm.”

Este prima reacţie a poliţiei din provincia Delta, zona în care românul a fost răpit. S-a întâmplat în doar câteva minute, în urma unui schimb de focuri între gărzile de corp ale românului şi teroriştii nigerieni.

Oficialii români au activat o celulă de criză. „Familia cetăţeanului român a fost notificată cu privire la acest incident. Reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în contact permanent cu autorităţile federale nigeriene competente, cu angajatorul, precum și cu familia cetățeanului român”, scrie în comunicatul Ambasadei României în Nigeria.

Atacul asupra convoiului nu este primul de acest gen în care românii pică victime.

Mesajul a fost dat Romaniei în primpăvara anului trecut. Membri ggrupării teroriste Al Mourabitun, din Burkina Faso , anunţau răpirea unui cetăţean român. Până acum autorităţile române nu au reuşit recuperarea lui.Teroriştii controlează teritorii din Burkina Faso, Mali si Alger.

Tot în Nigeria, tot anul trecut, 2 români au fost ţinuţi ostatici timp de 8 zile. Atunci autorităţile române s-au temut ca oamenii să nu fi fost răpiţi de organizaţia teroristă Boko Haram.

Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe: „Statul român nu a plătit nicio recompensă în acest caz.”

Boko Haram este de departe cea mai de temut organizaţie teroristă de pe teritoriul african. Luptătorii seamănă groază în ţări precum Camerun, Nigeria sau Ciad.

În 2013 , în Algeria un cetăţean român, angajat al unei platforme petroliere a a fost luat ostatic de gruparea Al Shabab. A scapat cu viaţă după o acţiune în forţă a armatei franceze. Gruparea Al Shabab, în traducere tineretul, luptă împotriva guvernului de tranziţie. Folosesc de cele mai multe ori atentatori sinucigaşi. În total, pe întreg teritoriul african peste 20 de grupătri teroriste luptă pentru supremaţie.

MAE: A fost activată o celulă de criză

Ambasada României la Abuja urmăreşte cu atenţie cazul cetăţeanului român răpit în Nigeria la data de 10 octombrie 2016.

Familia cetăţeanului român a fost notificată cu privire la acest incident.

Reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în contact permanent cu autorităţile federale nigeriene competente, cu angajatorul, precum și cu familia cetățeanului român.

De asemenea, precizăm faptul că, din dispoziția ministrului afacerilor externe, a fost activată Celula de Criză, fiind inițiate procedurile specifice în astfel de cazuri.

Având în vedere sensibilitatea situației, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tratarea subiectului cu precauție și responsabilitate”, se arată în comunicatul MAE.

Cazuri de români răpiți în Nigeria
Nu este pentru prima dată când cetățeni români sunt răpiți în Nigeria, țară unde, în Delta Nigerului, operează companii multinaționale din domeniul petrolier, pentru care lucrează și destul de mulți români.
 
Cel mai recent, doi români au fost răpiți în Nigeria pe 20 ianuarie 2015 și eliberați pe 28 ianuarie 2015. 
 
În februarie 2013, piraţi nigerieni au capturat un cargou britanic în largul coastelor Camerunului, în Golful Guineea. Doi ruşi şi un român, membri ai echipajului, au fost luaţi ostatici de la bord. Ei au fost eliberați după mai bine de două luni de captivitate.
 
În septembrie 2011, un inginer român care lucra pentru o firmă de consultanță în domeniul energetic a fost răpit în statul Rivers, din Delta Nigerului, împreună cu șase muncitori nigerieni. Românul a fost eliberat grație unei intervenții a poliției.
 
În 3 octombrie 2006, șapte cetățeni străini au fost răiți în regiunea petrolieră din Delta Nigerului, printre aceștia fiind și un român. Ei se aflau într-un bar aflat într-un complex rezidenţial din oraşul nigerian Eket, aparţinând exclusiv angajaţilor străini ai unor companii care lucrau sub contract cu societatea americană ExxonMobil. Românul a fost eliberat la 21 octombrie 2006 şi a revenit în ţară la câteva zile după aceea.
 
Tot în același an, un al doilea român a fost răpit la 21 noiembrie în Delta Nigerului. Românul a fost eliberat după o zi de captivitate. Însă, un ostatic de naţionalitate britanică a fost ucis în cursul operaţiunii de eliberare, iar un cetăţean italian a fost rănit.
 
Răpirile sunt frecvente în Delta Nigerului pentru că unele companii străine de acolo au prevăzute fonduri speciale pentru răscumpărări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri