Testele s-au desfăşurat la sfârşitul lui iunie, a informat NATO. Acestea reprezintă prima etapă în dezvoltarea programului STANDEX. Sistemul a permis reperarea unui suspect şi detectarea explozibililor ascunşi asupra sa, a precizat organizația.
Programul STANDEX se bazează pe diferite tehnologii, în special cea a „scanării microundelor” pentru de descoperi „anomalii în compoziţia moleculară a obiectelor sau a persoanelor”, precum şi spectroscopie pentru a detecta urme de explozibili.
Sistemul de control coordonează toţi senzorii şi centralizează datele, iar dacă ceva anormal este semnalat, acesta declanşează un sistem de videosupraveghere şi o altă serie de senzori.
Proiectul va intra acum într-o a doua fază, consacrată gestionării unei situaţii de urgenţă în care o persoană suspectată că vrea să realizeze un atac terorist este identificată. Testele vor fi realizate în Rusia.
Capitale europene precum Londra, Madrid şi Moscova au fost lovite în ultimii ani de atacuri teroriste asupra transporturilor publice, în special metroul.
Discuţii sunt deja în desfăşurare cu anumite companii pentru dezvoltarea industrială începând cu sfârşitul lui 2015.
Proiectul STANDEX, lansat în 2010 în cadrul Consiliului NATO-Rusia, a costat până în prezent 4,8 milioane de euro. Mai multe state au contribuit: Statele Unite şi Rusia, însă şi Franţa, Marea Britanie, Italia şi Turcia.