Ali al-Nimr FOTO: Facebook
Experți ONU, capitale occidentale și organizații de apărare a drepturilor omului au lansat un apel pentru ca Ali al-Nimr, de 21 de ani, să nu fie executat. Tânărul și-a sunat miercuri familia, cu care a avut o scurtă convorbire, iar experții se tem că ar putea fi executat joi.
Autoritățile saudite nu anunță în avans data execuțiilor, care în general au loc prin decapitarea cu o sabie. În plus, potrivit CNN, care citează presa de stat din Arabia Saudită, Ali al-Nimr riscă și o procedură destul de rar aplicată, crucificarea, adică expunerea publică a cadavrului după execuție.
Tatăl băiatului nu exclude apariția unor reacții violente ale membrilor minorității șiite în cazul în care fiul său ar fi executat. Minoritatea șiită este concentrată în estul Arabiei Saudite.
Impactul unei eventuale execuții ar fi cu atât mai mare cu cât tânărul condamnat este nepotul unui influent lider religios șiit, șeicul Nimr al-Nimr, și el condamnat la pedeapsa capitală și care în prezent așteaptă pe culoarele morții. Șeicul a fost unul dintre animatorii mișcării contestatare care a agitat în 2011 provincia din estul Arabiei Saudite, regat cu majoritate sunnită, unde șiiții se plâng că sunt discriminați. A fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru rebeliune, nesupunere față de suveran și port de armă.
La rândul său, Ali al-Nimr a fost arestat în februarie 2012, când avea 17 ani, pentru că a manifestat împotriva autorităților. Este învinovățit că a folosit cocteiluri Molotov și că s-a dedat la vandalizări, ceea ce tatăl său neagă.
Marți, experți ONU în drepturile omului au cerut autorităților saudite să anuleze execuția, criticând sever procesul judiciar care a dus la condamnarea băiatului, cu atât mai mult cu cât era minor în momentul comiterii presupuselor fapte. În plus, tânărul se pare că a fost torturat și constrâns să facă mărturisiri. Nu a putut recurge la un avocat în condiții normale, iar procesul său nu a răspuns normelor internaționale.
De la începutul anului, 133 de persoane au fost executate în regatul ultraconservator, față de 87 de-a lungul întregului an 2014. Crima, violul, jaful armat, apostazia și traficul cu droguri sunt pasibile de pedeapsa capitală. În Arabia Saudită se aplică o versiune destul de riguroasă a șariei, legea islamică al cărei principal argument este descurajarea.