Justin Smith este astăzi în viaţă datorită vitezei de reacţie a paramedicilor care au ajuns primii la locul unde el zăcuse o noapte întreagă în ger, dar şi mulţumită medicilor şi asistentelor clinicii în care a fost îngrijit. Anul trecut, în februarie, tatăl lui l-a găsit inconştient într-un morman de zăpadă. Alunecase şi, în cădere, s-a lovit la cap.
„Am fugit către el. Am început să-i scutur capul şi să-i spun: nu mă poţi părăsi, nu mă poţi părăsi,” povesteşte tatăl tânărului.
„În acest caz, chemasem deja legistul,” îşi aminteşte Emmet Thomas, paramedic.
„Au pus un cearşaf peste el. Fusese atât de frig în noaptea aceea, - 4 grade (-15 Celsius),” mai spune Don Smith, tatăl băiatului.
Doctorul Gerald Coleman nu a vrut, însă, să renunţe.
„M-am aşezat şi m-am uitat la tatăl lui. I-am spus că am trecut şi eu prin durerea pe care o simte şi nu îl pot pronunţa mort,” spune Gerald Coleman, doctor.
A mobilizat o echipă care l-a resuscitat pe Justin Smith timp de mai multe ore. Totul în timp ce un aparat îi punea sângele în circulaţie şi îi asigura oxigen. Apoi, inima tânărului a început să bată singură. Iar în zilele care au urmat, creierul lui şi-a revenit miraculos, de la zero activitate cerebrală.
„Îmi amintesc că m-am trezit la Cedar Crest şi i-am văzut pe mama, pe tata, pe cele două surori. Eram destul de ameţit, dar ţin minte că i-am văzut,” povesteşte Justin Smith, supravieţuitor.
Justin Smith şi-a pierdut degetele mici de la mâini şi degetele de la picioare, dar şi-a revenit aproape complet.
„Nicio fiinţă umană nu poate supravieţui frigului şi temperaturilor de -18 grade, fără puls şi tensiune timp de 12 ore. Dar Justin Smith a reuşit,” spune John E. Castaldo, doctor.
„Sunt încă aici, am primit o a doua şansă. Sunt fericit!” exclamă Justin Smith.