„Riscul este unul redus, cam la acelaşi nivel cu riscul apariţiei cancerului pulmonar în cazul fumatului pasiv. Dar ce trebuie să reţinem este faptul că expunerea este foarte mare, adică foarte mulţi oameni consumă carne procesată sau carne roşie, motiv pentru care este o chestiune care ţine de sănătatea publică”, a spus doctorul Kurt Straif, cercetător la Agenţia pentru cercetare în domeniul cancerului.
Informaţia că sănătatea le este pusă în pericol de mezeluri nu pare să-i sperie pe oameni.
Dezbaterea despre pericolul pe care îl reprezintă consumul de carne procesată a apărut în urma unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit documentului, produse precum pastrama, crenvurştii şi cârnaţii pot creşte riscul de cancer colorectal. De aceea, au fost introduse în prima categorie a factorilor cancerigeni alături de tutun şi alcool, o decizie catalogată de ministrul australian al Agriculturii drept o glumă proastă.
Statisticile OMS arată că anual doar 34.000 de decese cauzate de cancer sunt asociate cu o dietă bogată în produse din carne procesată, în timp ce un milion de decese sunt asociate cu fumatul, iar 600.000 sunt asociate consumului de alcool.