Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov/ Foto: Mid.ru
„Măsurile luate de Uniunea Europeană se înscriu cu greu în logica reluării negocierilor pe tema conflictului transnistrean. Este inexplicabil de ce o ţară care este garant al procesului de soluţionare a crizei transnistrene - Ucraina - a optat să împărtăşească politica generală a UE de a crea condiţiile pentru exercitarea de presiuni asupra Transnistriei, presiuni care au căpătat putere după ce R. Moldova a semnat Acordul de asociere. Din punctul nostru de vedere, această decizie nu poate fi catalogată decât ca fiind un act de intimidare”, precizează Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.
„Sperăm că Ucraina, în calitatea de garant şi mediator al procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, va adopta măsuri practice pentru a confirma capacitatea de a se conforma obligaţiilor asumate în procesul de negociere”, subliniază diplomaţia rusă.
Ucraina, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Georgia au decis pe 16 octombrie să se ralieze sancţiunilor europene impuse împotriva a 15 persoane implicate în conflictul din Transnistria.