Jurnaliştii spun că a fost un act mai mult simbolic, dar făcut la presiunea autorităţilor din Regatul Unit, care au ameninţat cotidianul cu sancţiuni dacă va continua să publice documente despre activităţile de spionaj desfăşurate de americani. Întreaga întâmplare a avut loc în luna iulie, anul trecut, dar imaginile abia acum au fost date publicităţii.
Jurnaliştii de la The Guardian au distrus cele trei computere pe care erau stocate mii de documente sustrase de Edward Snowden din arhiva Agenţiei americane pentru Securitate. Întreaga scenă, demnă de filmele cu spioni, a avut loc în subsolul clădirii în care se află redacţia The Guardian şi s-a desfăşurat la presiunea autorităţilor britanice.
„Am fost supuşi unor presiuni. Un înalt funcţionar al guvernului a venit la mine în birou şi mi-a spus că am discutat deja prea mult pe acest subiect. Statul consideră că trebuie să îi punem capăt şi s-a decis distrugerea hard diskurilor de pe computerele noastre pentru a ne împiedica să publicăm de la Londra”, a declarat Alan Rusbridger, editor şef la The Guardian.
Intenţia guvernului britanic de a pune capăt dezvăluirilor despre activităţile de spionaj ale Statelor Unite a fost însă de la început sortită eşecului. Alte mii de documente au continuat să vadă lumina tiparului după distrugerea documentelor, în iulie anul trecut.
„Am fost destul de clar cu consilierul guvernamental. I-am spus că există copii în altă parte, iar distrugerea acestor computere nu va opri publicarea documentelor”, a adăugat Alan Rusbridger.
Cotidianul The Guardian a fost primul care a publicat documente sustrase de fostul angajat al NSA, Edward Snowden şi a declanşat un imens scandal internaţional. Demersul a fost însă urmat de publicaţii din întreaga lume, iar publicarea documentelor care scot la lumină detalii despre activităţile de spionaj desfăşurate de SUA continuă şi acum.
1.7 milioane de documente ar fi fost sustrase de Edward Snowden din arhivele NSA, însă doar 58.000 au fost publicate până acum, susţine redactorul-şef al cotidianului britanic The Guardian.