Micul club de fotbal care a păcălit Coreea de Nord. „Lumea credea că suntem naționala Braziliei. Dacă îi băteam, i-am fi înfuriat rău”

Data publicării:
poza de la meciul Atletico Sorocaba - Coreea de Nord din 2009
În timpul meciului amical dintre Atletico Sorocaba și Coreea de Nord din 2009, tabela de pe stadionul Kim Il-sung arăta „PRK 0-0 BRA”, în alte cuvinte Coreea de Nord vs. Brazilia. Colaj foto: X (Twitter)

Un meci de fotbal împotriva naționalei Braziliei jucat în Coreea de Nord pe stadionul Kim Il-Sung ar fi fost un eveniment geopolitic major. Toată lumea ar fi auzit despre acest moment marcant... dacă ar fi avut loc cu adevărat. În schimb, ceva și mai puțin probabil s-a întâmplat: echipa gazdă reprezenta cea mai izolată țară din lume, o dictatură militară învăluită în mister de decenii bune; adversara nord-coreenilor era o echipă prezentată ca fiind selecționata Braziliei, dar care era de fapt un mic club de fotbal dintr-un oraș brazilian de provincie, relatează The Athletic.

Coreea de Nord tocmai ce se calificase la Cupa Mondială din 2010 pentru prima dată după 43 de ani și avea nevoie de meciuri de pregătire pentru marele turneu.

Coreea de Nord era interesată să cunoască mai bine jocul practicat în America Latină, a explicat Waldir Cipriani, unul dintre organizatorii meciului. „Exista o presiune din partea guvernului care își dorea ca echipa să aibă o evoluție bună în turneu. Dacă echipa juca bine, asta era bine pentru țară.”

„Asta se întâmpla cu doar o lună înainte de tragerile la sorți. Au tot încercat să organizeze meciuri amicale, dar ce țara ar fi făcut efortul de a merge în Coreea de Nord, să rezolve problema vizelor, pentru 90 de minute de fotbal?”

Atunci a intrat în scenă Sun Myung Moon, fondatorul Bisericii Unificării – o mișcare religioasă care pune accent pe importanța familiei și care îl consideră pe Moon al doilea Mesia – dar și patronul clubului de fotbal Atletico Sorocaba.

„Reverendul Moon a investit în fotbal pentru că avea o viziune”, a povestit Cipriani, care a devenit vicepreședintele clubului de fotbal cumpărat de Moon. „El credea că fotbalul este leacul pentru ură. Obișnuia să spună că uiți de inamicul tău atunci când alergi după minge. De aceea a vrut să promoveze [sportul].”

Dar cum a ajuns un club de fotbal irelevant în campionatele interne din Brazilia să joace împotriva naționalei Coreei de Nord, când nicio altă echipă de fotbal din afara Confederației Asiatice de Fotbal nu mai jucase vreodată în țara condusă la acea vreme de tatăl lui Kim Jong Un?

echipă-de-fotbal-algeria-campionatul-mondial-brazilia
Echipa națională a Algeriei s-a pregătit pentru meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 pe terenurile echipei Atletico Sorocaba. Foto: Profimedia Images

Patronul echipei din Brazilia a scăpat dintr-un lagăr nord-coreean în timpul Războiului din Coreea

Moon s-a născut în 1920 pe teritoriul ce avea să facă parte din Coreea de Nord. A fost închis într-un lagăr de muncă nord-coreean timp de doi ani în 1948, fugind în Coreea de Sud abia după ce a fost eliberat de trupele americane în timpul Războiului din Coreea.

„Când reverendul Moon a mers la Phenian, asta s-a întâmplat după ce a fost invitat de Kim Il-sung, care a încercat timp de 40 de ani să îl omoare”, a povestit Cipriani. „Înainte să moară, Kim Il-sung i-a permis reverendului Moon să construiască o fabrică de mașini și să cumpere un hotel de cinci stele în Coreea de Nord.”

„Brazilia era într-o perioadă de relații cordiale cu Coreea de Nord”, a explicat Cipriani. „[Președintele brazilian] Lula da Silva deschisese o ambasadă acolo mai devreme în acel an și ambasadorului îi plăcea socialismul.”

Este imposibil de știut dacă Moon s-a folosit de această ocazie pentru a îmbunătăți relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud sau a făcut-o pur și simplu în interes propriu și pentru biserica pe care o conducea.

Oricum ar fi, Atletico Sorocaba era gata de o aventură unică: o deplasare la Phenian.

„Nici nu știam că există două Corei diferite”

Inițial, jucătorii lui Atletico nici nu știau că urmează să meargă în Coreea de Nord. Planul era să joace câteva meciuri în China și Coreea de Sud în pregătirea sezonului din 2010. „Nici nu știam că există două Corei diferite”, a spus fundașul Leandro Silva, care avea 21 de ani în 2009 și juca pentru Atletico.

„Am plecat din China în acest avion... o chestie urâtă, murdară, veche. Nu poți să îți imaginezi cât de rău era. Erau valize care zdrăngăneau în spate și altele legate de acoperiș pe dinafară. Avionul sărea și se clătina tot drumul.”

Antrenorul echipei braziliene, Edu Marangon, era atât de speriat că nici nu putea vorbi. Maseurul echipei a rezumat cel mai bine situația într-un interviu pentru GloboEsporte: „Ați văzut vreodată un avion lipit cu superglue? Eu am văzut.”

FOOTBALL/FIFA WORLD CUP 2010/BRAZIL v NORTH KOREA, , JOHANNESBURG, Afrique du Sud - 15 Jun 2010
Singurul gol marcat de Coreea de Nord la Campionatul Mondial din 2010 a fost chiar în meciul cu Brazilia. În final, au pierdut cu 2-1, iar în celelalte meciuri din grupă au mai încasat 10 goluri. Foto: Profimedia Images

Odată ce au aterizat, erau „soldați peste tot... te simțeai parcă ai ajuns într-un lagăr de concentrare. A fost ca și când ne-am dus cu nava spațială pe o altă planetă”, a povestit Marangon.

În ziua meciului, zeci de mii de nord-coreeni au venit la stadion. „Era o noutate pentru ei. Cred că aveau sentimentul ăsta că 'au venit brazilienii, Brazilia e aici'. Cred că voiau să vadă oameni diferiți.”

„Noi eram doar o echipă braziliană în echipament galben”

„Ei au creat această propagandă politică. Regimul [de la Phenian] voia ca oamenii să vadă Coreea de Nord învingând Brazilia înainte de Cupa Mondială”, a spus Cipriani.

„Lumea credea că suntem echipa Braziliei și de aceea era atât de aglomerat”, a spus și portarul echipei de la acea vreme, Klayton Scudeler.

Tabela arăta „PRK 0-0 BRA”, în alte cuvinte Coreea de Nord vs. Brazilia. „E clar că regimul nord-coreean voia cuvântul Brazilia să apară acolo. Dar noi eram doar o echipă braziliană care purta [echipament] galben.”

Jucătorii au început să glumească între ei că dacă vor câștiga meciul, „s-ar putea să nu mai plecăm de aici în viață”. „Era un stadion plin de soldați! Ne-am gândit că un egal ar face pe toată lumea fericită”, a povestit Silva.

Când mingea era în posesia nord-coreenilor, tot stadionul exploda în urale. Când mingea ajungea la jucătorii lui Atletico, „se făcea o liniște de moarte, era ca la o înmormântare”, a povestit Cipriani.

Jocul s-a terminat cu scorul de 1-1. Reverendul Moon i-a felicitat pe jucători și le-a spus că nord-coreenii ar fi fost foarte furioși dacă brazilienii ar fi câștigat meciul. „Era fericit că am făcut egal”, a spus Cirpriani.

atletico-sorocaba-coreea-de-nord
Atletico Sorocaba, singura echipă de fotbal dispusă să meargă în Coreea de Nord în 2009 pentru un meci amical. Captură foto: X (Twitter)

Marele stadion unde Coreea de Nord (n-)a jucat cu Brazilia

La o lună după meciul dintre Atletico Sorocaba și Coreea de Nord, nord-coreenii au picat în grupă la Mondiale chiar cu Brazilia. Toată lumea din Brazilia a început să îi ia pe jucători la întrebări întrucât nu știau nimic despre echipa nord-coreeană.

În anii care au urmat, Atletico a mai făcut trei deplasări în Coreea de Nord. „A fost diferit de fiecare dată, dar începând cu a doua vizită, au realizat că nu joacă împotriva echipei naționale a Braziliei, ci doar împotriva unui club mic din Sao Paulo cu un echipament galben în deplasare.”

Când jurnalistul brazilian Renato Alves a vizitat Coreea de Nord în 2017, ghidul oficial care îi prezenta Arcul de Triumf, o construcție din Phenian care imită faimosul monument de la Paris, le-a spus turiștilor, arătând înspre stadionul din apropiere: „Pe acest stadion, președintele nostru etern a susținut primul său discurs după ce a eliberat poporul coreean de sub imperialiștii japonezi.”

„Ah, și tot acolo Brazilia a jucat împotriva echipei noastre naționale de fotbal. Trebuie să fi auzit despre acel meci. A fost foarte bun. Am fost acolo.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...