Pe 6 august 1945, la ora locală 8 şi 15 minute, avionul american de luptă Enola Gay a lansat bomba atomică asupra oraşului Hiroshima. Lui „Little Boy”, aşa cum a fost denumită, i-au fost necesare 43 de secunde să cadă din bombardier. Când cele 60 de kilograme de uraniu au atins pâmântul japonez, Hiroshima a fost ştearsă de pe faţa pământului.
„Un avion american a lansat o bombă deasupra Hiroshimei şi i-a distrus oraşului utilitatea pentru duşman. Acea bombă a fost mai puternică decât 20.000 de tone de TNT”, a declarat Harry Truman, preşedintele SUA între 1945-1953. Peste jumătate din populaţia pe care o avea Hiroshima în 1945, de 285.000 de locuitori, a pierit atunci. Cei care au supravieţuit atacului spun că nu vor uita niciodată acele momente.
„Explozia a fost atât de puternică încât m-a aruncat în mijlocul străzii şi mi-am pierdut cunoştinţa”, a declarat Keiko Ogura, supravieţuitoare Hiroshima.
O altă femeie, acum în vârstă de 89 de ani, a scăpat cu viaţă, pentru că în acea dimineaţă fatidică de 6 august a întârziat la muncă. „M-am simţit norocoasă, pentru că nu am fost aici la acel moment, dar, când mă gândesc la toţi cei care au murit, pentru că au fost sârguincioşi şi au ajuns la timp, îmi pare rău pentru ei”, a povestit Kimie Mihara, supravieţuitoare Hiroshima. Puţine clădiri şi lucruri au mai rămas în picioare după impactul nimicitor al bombei atomice.
Pe 9 august 1945, armata americană a lansat un al doilea atac nuclear la 420 de kilometri de Hiroshima, asupra orașului Nagasaki, folosind o bombă şi mai puternică.
70.000 de oameni au murit atunci, bilanţul fiind mai mic din cauză că suflul exploziei a fost atenuat de dealurile oraşului nipon. Cele două atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.